Felvidék - Magyar szakember kerül a Barsi Múzeum élére: Bali Henrietta
2020. október 20. 10:52

A Nyitra Megyei Önkormányzat hétfői testületi ülésén a megyei képviselők egyhangúan megszavazták Bali Henrietta kinevezését a megyei fenntartású, lévai székhelyű intézmény élére. Az ipolynyéki születésű régész december elsejével veszi át a Barsi Múzeum irányítását.

Bali Henrietta - FB

A fenntartó a nyár folyamán immár másodjára írt ki pályázatot az intézmény vezetői posztjára. „A kiírásra összesen heten jelentkeztek. A pályázatelbíráló bizottság hat jelölt jelentkezését fogadta el. A bizottság a jelöltek meghallgatását követően múlt hétfőn döntött Bali Henriett megválasztásáról” – nyilatkozta portálunknak Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, a pályázatelbíráló bizottság tagja.

Hozzátette: a mai testületi ülésen ellenszavazat nélkül választották meg a lévai múzeum vezetőjét.
Mint a megyei alelnök megjegyezte: Bali Henrietta nagyon egységes és sokrétű anyagot terjesztett be a pályázatra, a tervezete nem csupán a múzeumról szólt, hanem a járás egész területére kiterjedt. A tervezettel kapcsolatban Csenger Tibor továbbá kifejtette:„Metodikailag mindenképpen szeretné a járás területén lévő múzeumokat, valamint tájházakat segíteni.”

Bali Henrietta a pozsonyi Comenius Egyetemen végzett régész szakon, a szakmájában tevékenykedik. A fenntartók egyik prioritása a lévai várrom stabilizálása, a látogatók előtti teljes megnyitás kivitelezése.

A pályázati tervezetében szerepel a múzeumpedagógia fejlesztése az intézmény falai között, ezzel is vonzóbbá téve a tevékenységüket a fiatalok körében.

Az új igazgató nyitni szeretne a járás települései felé, így együttműködésre törekszik a magyarok által lakott térség intézményeivel és iskoláival is. Várhatóan a mostaninál több magyar nyelvű rendezvénynek ad majd otthont a lévai intézmény.
A szakmai berkekben elismert régésznek Léván is jelentős a támogatottsága politikai és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Mint ismeretes, Nyitra megye még tavaly ősszel döntött arról, hogy új pályázatot ír ki a fenntartása alá tartozó intézmények vezető posztjaira. Számos intézmény élén maradt a korábbi vezető, ugyanakkor több helyre új igazgatót neveztek ki. Ide tartozik a Barsi Múzeum is, ahol több évtizedes irányítás után Ján Dano helyét idén nyáron Roman Hradecký foglalta el.

Kinevezését szakmai berkekben elégedetlenség fogadta, online petíciót is indítottak ellene. Hradecký alig pár hét múltán felmondott. Nyitra megye ezt követően írta ki újra a pályázatot.

A Barsi Múzeumot jelenleg a gazdasági igazgató irányítja. Bali Henrietta december elsejével veszi át a posztot. Várhatóan a jelenlegi korlátozások még érvényben lesznek, ám a szakmai munkát már elkezdheti az intézmény élén – fogalmazott végezetül a megyei alelnök.

Pásztor Péter

MTI
Címkék:
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
  • Hazánk első a kultúra támogatásában a kontinensen
    Az európai országok közül GDP-arányosan Magyarország támogatja a kultúrát a legnagyobb mértékben - hangsúlyozta éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén.
MTI Hírfelhasználó