Zelenszkij a Krímről, a Donyec-medencéről is beszélt évértékelőjében
2020. október 20. 14:07

Felelősségre kell vonni azokat, akik harc nélkül átadták a Krímet Oroszországnak - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a parlamentben tartott évértékelő beszédében.

The Trump-Ukraine Scandal, Explained - The Moscow Times

Zelenszkij - themoscowtimes.com

Hozzátette: nem bosszút, hanem igazságtételt akar. Hangsúlyozta, hogy az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezése továbbra is kulcsfontosságú kérdések számára. Szavai szerint noha eddig a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével zajló tárgyalásokon a Krím kérdését nem vitatták meg, az Kijev számára mindig is napirenden lesz, mert amíg a félsziget megszállás alatt áll, addig ott az ukránok és a krími tatárok üldözésnek vannak kitéve, és erről a világ nem feledkezhet meg - hangsúlyozta az államfő.
   
Biztosított afelől, hogy lesz újabb fogolycsere a Donyec-medencei szakadárokkal, de azt, hogy erre mikor kerülhet sor, nem közölte.
   
Öt nappal a vasárnapi önkormányzati választások elé időzített parlamenti beszédében Zelenszkij a helyhatóságokat azzal vádolta, hogy szabotálják a kormányzatnak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott karanténintézkedéseit. Felemlegette, hogy több helyütt városnapokon - szavai szerint kampánycélból - a választók kedvéért sokezres koncerteket rendeztek, amelyek a fertőzöttek számának drasztikus növekedéséhez vezettek.
   
Az elnök szerint az ukránok európai uniós vízummentességét nem fenyegeti veszély, és "érzékelhető" előrehaladás történt az EU-val megkötött társulási megállapodás teljesítése terén is. Biztosított afelől, hogy Ukrajna együttműködése zavartalanul folytatódik tovább a Nemzetközi Valutalappal (IMF), a Világbankkal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egyaránt.
   
Beszédében Zelenszkij bírálta a rendvédelmi szerveket, amiért nem elég hatékony a fellépésük a korrupcióval szemben, hiányolta az elkövetők elleni eljárásokat.

Hangsúlyozta: nem elegendő küzdeni a korrupció ellen, hanem eredmények kellenek, amihez szavai szerint Ukrajnában már megteremtettek minden jogi feltételt.

MTI
Címkék:
  • Ezúttal Istent vette célba Gyurcsány
    Gyurcsány el akarta venni a nemzetbe vetett hitet 2004. december 5-én, aztán el akarta venni a politikusokba és a szabadságba vetett hitet 2006-ban az őszödi beszéddel és a lovasrohammal, most pedig az Istenbe vetett hittől akarja megfosztani Magyarországot.
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Hétfőn kezdte meg az 5262. napját Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor. A történelmi eseményhez Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Varga Judit igazságügyi miniszter is gratulált a Facebookon.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
MTI Hírfelhasználó