Nem igazolta a bíróság két RMDSZ-es alpolgármester mandátumát
2020. október 21. 13:59

Korábbi összeférhetetlenségi ügyeik miatt nem igazolta a bíróság Vida Noémi, Nagybánya alpolgármestere és Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere szeptember végén szerzett önkormányzati képviselői mandátumát - írta szerdai számában a Krónika napilap.

Amint közölte: noha mind Vida Noémi, mind pedig Fazakas Miklós az RMDSZ polgármester-jelöltjeiként vett részt a választásokon, megtörténhet, hogy önkormányzati képviselőként sem folytathatják a munkát. Mindketten fellebbeztek a bírósági határozat ellen.

Vida Noémi esetében az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2015-ben állapította meg, hogy 2008 és 2015 között egy időben volt önkormányzati képviselő és egy olyan cég társtulajdonosa és ügyvezetője, amely szerződésben állt az önkormányzattal.

Vida Noémi (jobbra) összeférhetetlenségi ügye még az ANI megalakulása előttről van • Fotó: Facebook

Vida Noémi ezt korábban úgy magyarázta, hogy 2008-ban az RMDSZ meg akarta menteni a Gutinmelléki Friss Újságot, és egy céget hozott létre, amelynek ő lett az ügyvezetője. A cég 2008 februárjában meghosszabbított egy korábbi szerződést a polgármesteri hivatallal arról, hogy a lapban megjelentetik a hivatal közérdekű közleményeit. Vida Noémit négy hónappal később választották önkormányzati képviselővé, és az ANI szerint le kellett volna mondania a javadalmazás nélküli cégvezetői tisztségéről. A Friss Újságot így sem sikerült életben tartani, a lap 2009 januárjában megszűnt.

Az ANI Vida Noémi 2020-as jelöltségét is megtámadta, de az alpolgármester megfellebbezte a határozatot, és megnyerte a pert. A Krónika arról is beszámolt, hogy Catalin Chereches megválasztott polgármester korábbi bejelentése ellenére nem biztos még, hogy nem jut alpolgármesteri hely az RMDSZ jelöltjének Nagybányán.

Fazakas Miklós zilahi alpolgármester esetében az ANI azt kifogásolta, hogy 2012. július 23. és augusztus 28. között egyszerre töltötte be az alpolgármesteri tisztséget, és képviselte a várost a helyi közszállítási vállalat vezetőtanácsában.

Az alpolgármester a Krónikának elmondta: a helyi tömegközlekedési vállalat igazgatótanácsának két ülésén vett részt, ezért semmilyen javadalmazásban nem részesült, sőt később, amikor kiderült, hogy nem viselheti mindkét tisztséget, az önkormányzat is a fizetése öt százalékának a megvonásával büntette. Ráadásul 2017 óta már nem is tilos az ilyen tisztségeknek a halmozása.

Fazakas Miklós továbbra is zilahi alpolgármester maradhat, ha érvényesítheti mandátumát • Fotó: Facebook/Fazakas Miklós

Fazakas Miklós elmondta, a zilahi önkormányzatban az RMDSZ három képviselője képezi a mérleg nyelvét a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali pártok között.

A PSD 9, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 5, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 4 mandátumot szerzett. Úgy vélte: ha bejut a tanácsba, egész biztos, hogy ismét alpolgármesterré választják, hiszen erről megállapodás született a PSD-vel.

Romániában a korrupcióellenes harc jegyében vezettek be szigorú összeférhetetlenségi szabályokat, és a törvény azt is megszabja, hogy azok a politikusok, akik vétettek e szabályok ellen, az ANI által megszabott ideig nem viselhetnek köztisztségeket.

MTI
Címkék:
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó