Tökéletes sült gesztenye – Mutatjuk, mi a titka
2020. október 21. 22:08

Bár mindannyian imádjuk a sült gesztenye jellegzetes ízét, legtöbben csak az utcai árusoknál vettük eddig, akik – lássuk be,- méregdrágán mérik azt a 6-8 szemet, amit pár perc alatt el is tüntetünk.

A sült gesztenye elkészítése otthon sem ördöngösség, a zöldségesnél némi túlzással egy egész kilót kapunk annyiért, amennyiért az utcán azt a kis tasaknyit. Ha úgy döntünk, hogy belefogunk, nem kell izgulni, ugyanis ha betartunk pár szabályt, akkor 20 perc múlva már ehetjük is a tökéletesre sült, aranyló golyócskákat – írja a mindmegette.hu

Bár a gesztenyét a legjobb parázs fölött sütögetni, ám ha épp nincs kéznél, (és általában nincs), nem kell elkeseredni, mert sütőben is kiválóan el tudjuk készíteni!

Fotó: Shutterstock

Az alábbiakra érdemes odafigyelni gesztenyesütéskor:

 • Csak friss példányokkal dolgozzunk! Feszes bőrű, hibátlan darabokat keressünk, amiken se lyukak, se penész nincs!
 • Vásárláskor próbáljunk nagyjából egyforma méretű szemeket választani, így biztosak lehetünk abban, hogy mind egyszerre sülnek majd át.
 • A nyers gesztenyét használjuk fel minél hamarabb, és a hűtőszekrényben se tároljuk 3-4 napnál tovább!
 • A gesztenyéket sütés előtt X alakban be kell irdalni. Fontos, hogy a héjat mindenképp átvágjuk és ne csak karcoljuk. Ha ugyanis nem vágjuk át elég mélyen, a hő hatására keletkező gőztől a gesztenyék egyszerűen felrobbannak.
 • Az irdalásnál az ujjainkra is nagyon vigyázzunk, mert a csúszós, kerek makkok vagdosása könnyen balesetveszélyessé válhat!
 • Megfelelő hőfokon a gesztenye meglepően gyorsan, 15-25 perc alatt megsül.
 • Gesztenyesütésnél két iskola létezik: van, aki szerint meg kell főzni a szemeket sütés előtt, ám olyan is van, aki szerint ez a fázis szükségtelen.

A folytatásért és a teljes cikk elolvasásáért látogasson el a Mindmegette oldalára!

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy bár kevesen tudják, de a gesztenye bizony gyümölcs – tele vitaminnal, ásványi anyaggal és élelmi rosttal. Nézzük, hogyan használhatjuk fel ezt a szuperélelmiszert!

mindmegette.hu
Címkék:
 • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
  A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
 • Háború az új nemzedékért
  Free-SZFE sztory... - Első rész
 • Hazánk első a kultúra támogatásában a kontinensen
  Az európai országok közül GDP-arányosan Magyarország támogatja a kultúrát a legnagyobb mértékben - hangsúlyozta éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén.
MTI Hírfelhasználó