Joe Biden válaszolt a családja meggazdagodását érintő vádakra
2020. október 21. 23:49

Joe Biden, az amerikai demokraták elnökjelöltje szerdán egy wisconsini televíziónak adott interjúban válaszolt a családja meggazdagodását érintő korrupciós vádakra.

"Ez egy utolsó erőfeszítés ebben az elkeseredett kampányban, hogy lejárassanak engem és a családomat" - jelentette ki Biden a WISN televízióban. Az elnökjelölt - aki Barack Obama kormányában alelnök volt - azokra az információkra utalt, amelyek szerint a fia, Hunter Biden hozott össze egy találkozót számára a Burisma ukrán energetikai cég egyik vezetőjével, aki utána e-maiben megköszönte Hunter Bidennek a segítséget.

Hunter Biden az ukrán Burisma igazgatótanácsi tagja volt akkor, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke, s egyebek között éppen Ukrajnával foglalkozott. Laptopjáról előkerültek olyan elektronikus levelek, amelyek cáfolják Joe Biden korábbi állításait, miszerint soha nem beszélt a fia ukrajnai és kínai üzleti ügyeiről.

Az interjúban Biden azt hangoztatta, hogy "a hírszerző közösség elsöprő többsége előállt és kijelentette: ennek az egésznek semmi alapja nincs". Majd "piszkosnak" minősítette ezeket az információkat.

Volt magas rangú amerikai hírszerzők egy csoportja kedden hajnalban a Politico című lap hasábjain valóban nyílt levelet tett közzé, s ebben azt állította, hogy Biden fia e-mailjeinek nyilvánosságra kerülése "orosz dezinformációs művelet" volt. A levelet aláírók azonban Obama elnökségének és Biden alelnökségének idején viseltek tisztséget, és mind az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgató (DNI), mind a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyértelműen cáfolta, hogy orosz dezinformációs hadműveletről lett volna szó.

Közben egyre nagyobb a nyomás nehezedett a volt alelnökre, hogy adjon magyarázatot fia üzleti ügyeire és a saját részvételére ezekben.

A The Wall Street Journal című lap szerdán szerkesztőségi cikkben szólította fel Bident, hogy ne söpörje le az asztalról az ezzel kapcsolatos vádakat, hanem inkább adjon magyarázatot rájuk. A lap elsősorban a jövedelmező kínai üzletekre vonatkozó információk megmagyarázását sürgette.

Biden fia ugyanis jövedelmező üzleteket kötött kínai vállalatokkal is, az elsőt éppen akkor, amikor Joe Biden alelnökként Kínában tárgyalt. Hunter Biden az apja kíséretében utazott Kínába.

MTI
Címkék:
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
  • Hazánk első a kultúra támogatásában a kontinensen
    Az európai országok közül GDP-arányosan Magyarország támogatja a kultúrát a legnagyobb mértékben - hangsúlyozta éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén.
MTI Hírfelhasználó