Joe Biden válaszolt a családja meggazdagodását érintő vádakra
2020. október 21. 23:49

Joe Biden, az amerikai demokraták elnökjelöltje szerdán egy wisconsini televíziónak adott interjúban válaszolt a családja meggazdagodását érintő korrupciós vádakra.

"Ez egy utolsó erőfeszítés ebben az elkeseredett kampányban, hogy lejárassanak engem és a családomat" - jelentette ki Biden a WISN televízióban. Az elnökjelölt - aki Barack Obama kormányában alelnök volt - azokra az információkra utalt, amelyek szerint a fia, Hunter Biden hozott össze egy találkozót számára a Burisma ukrán energetikai cég egyik vezetőjével, aki utána e-maiben megköszönte Hunter Bidennek a segítséget.

Hunter Biden az ukrán Burisma igazgatótanácsi tagja volt akkor, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke, s egyebek között éppen Ukrajnával foglalkozott. Laptopjáról előkerültek olyan elektronikus levelek, amelyek cáfolják Joe Biden korábbi állításait, miszerint soha nem beszélt a fia ukrajnai és kínai üzleti ügyeiről.

Az interjúban Biden azt hangoztatta, hogy "a hírszerző közösség elsöprő többsége előállt és kijelentette: ennek az egésznek semmi alapja nincs". Majd "piszkosnak" minősítette ezeket az információkat.

Volt magas rangú amerikai hírszerzők egy csoportja kedden hajnalban a Politico című lap hasábjain valóban nyílt levelet tett közzé, s ebben azt állította, hogy Biden fia e-mailjeinek nyilvánosságra kerülése "orosz dezinformációs művelet" volt. A levelet aláírók azonban Obama elnökségének és Biden alelnökségének idején viseltek tisztséget, és mind az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgató (DNI), mind a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyértelműen cáfolta, hogy orosz dezinformációs hadműveletről lett volna szó.

Közben egyre nagyobb a nyomás nehezedett a volt alelnökre, hogy adjon magyarázatot fia üzleti ügyeire és a saját részvételére ezekben.

A The Wall Street Journal című lap szerdán szerkesztőségi cikkben szólította fel Bident, hogy ne söpörje le az asztalról az ezzel kapcsolatos vádakat, hanem inkább adjon magyarázatot rájuk. A lap elsősorban a jövedelmező kínai üzletekre vonatkozó információk megmagyarázását sürgette.

Biden fia ugyanis jövedelmező üzleteket kötött kínai vállalatokkal is, az elsőt éppen akkor, amikor Joe Biden alelnökként Kínában tárgyalt. Hunter Biden az apja kíséretében utazott Kínába.

MTI
Címkék:
  • Agytröszt a polgári politikához
    A baloldali pártok társadalmi kötődése folyamatosan csökken, az ország egyes részein alig vannak tagjaik és szervezeteik, ezért a propagandamédiájukra hagyatkoznak üzenetük terjesztésénél. Ők a tagadásra és irigységre építenek. A polgári világ ennél sokkal tisztább és pozitívabb.
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
MTI Hírfelhasználó