Gátlástalan korrupciót ismert be a Goldman Sachs
2020. október 23. 13:50

A Goldman Sachs bankháznak csaknem hárommilliárd dollár büntetést kell fizetnie malajziai leányvállalata korrupciós ügyei miatt – jelentette az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön.

A tárca közleménye szerint a bankház malajziai leányvállalata egy New York-i szövetségi bíróság előtt elismerte, hogy megsértette az Egyesült Államok külföldi korrupciós eljárások törvényét, vagyis a korrupcióellenes törvényt, és beleegyezett, hogy 2,9 milliárd dollár büntetést fizessen.

A maláj leányvállalat több mint egymilliárd dollárnyi kenőpénzt fizetett Malajzia és Abu Dhabi tisztségviselőinek jövedelmező üzletkötések fejében.

A visszaélések során a Goldman Sachs leányvállalata három kötvényügylettel mintegy 6,5 milliárd dollár értékben kötvényeket is jegyzett az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) nevű malajziai nemzeti vagyonalapnál. A bank az illetményekből több millió dollár hasznot húzott.

Szinte számolatlanul folyt a pénz magas rangú tisztségviselőkhöz Fotó: Reuters

A Goldman Sachs ma elismerte felelősségét magas rangú külföldi tisztségviselők megvesztegetésére irányuló összeesküvésben annak érdekében, hogy az 1MDB-hez kapcsolódó jövedelmező kötvényjegyzéseket és egyéb üzleti megállapodásokat érjen el – fogalmazott közleményében Brian Rabbitt, az amerikai igazságügyi tárca ügyvezető miniszterhelyettese.

Az eredetileg a térség fejlesztési projektjeinek támogatására létrehozott 1MDB vagyonalap régóta a korrupciójáról híresült el az amerikai politikai és gazdasági szférában. Az Egyesült Államok és Malajzia nyomozó hatóságai szerint az alapot részben pénzmosásra használták, és mintegy 4,5 milliárd dollárt sikkasztottak el. A pénzt a vizsgálatok eddigi eredményei szerint villák, jachtok, luxuscikkek vásárlására költötték.

David Solomon, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója szintén közleményt adott ki, s ebben a többi között arról írt, hogy sokat gondolkodott a bankház üzleti gyakorlatán, és figyelmesen mérlegeli a nyomozás eddig feltárt tényeit.

Az első amerikai kommentárok azt hangsúlyozták, hogy először fordult elő, hogy a neves bankház, illetve egyik leányvállalata elismerte pénzügyi manipulációit és csalásait.

MTI - MNO
Címkék:
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó