Niedermüller vallomása perdöntő lehet az áramlopási ügyben
2020. október 24. 21:57

Az M1 értesülései szerint Niedermüller Pétert, Erzsébetváros DK-s polgármesterét is beidézhetik a rendőrségre a VII. kerületi önkormányzat áramlopási ügyében. A politikus vallomása ugyanis perdöntő lehet a volt párttársa, Borka-Szász Tamás irodájában talált bitcoinbányával kapcsolatban. A nyomozók egy számítógép-hálózatot foglaltak le, a gyanú szerint ennek erőforrásait bocsátották áruba az interneten. Fizetségként olyan virtuális valutát kaphattak, amit bűnözők is használnak illegális tevékenységük finanszírozására – közölte az M1 Híradója.

Igazságügyi informatikai szakértő vizsgálhatja meg akár már a jövő héten azokat a számítógépeket, amelyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalt le a múlt héten az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjének a szobájában. A gépparkról működés közben, még a lefoglalás előtt készült videót az Origó hozta nyilvánosságra.

A gyanú szerint az informatikai végzettségű Borka-Szász Tamás bitcoinbányát üzemeltetett az irodában, amivel akár több százezer forinttal is megterhelhette az önkormányzat villanyszámláját.

Az ügyben jelenleg áramlopás miatt nyomoznak, de az M1 úgy tudja, hogy csalás és hűtlen kezelés is szóba jöhet.

Az eljárás most még ismeretlen tettes ellen folyik, Borka-Szász Tamás mindenesetre már a házkutatás napján kilépett a Demokratikus Koalícióból és lemondott minden önkormányzati tisztségéről.

A polgármesteri hivatal több dolgozója számíthat tanúkénti idézésre, de – az M1 információi szerint – szükségessé válhat Niedermüller Péter polgármester kihallgatása is.

A bitcoin bányászata, vagyis egy számítógép erőforrásainak átengedése ismeretleneknek virtuális pénzért, önmagában nem bűncselekmény. A huzamosabb időn keresztül tartó maximális igénybevétel azonban jelentős áramfogyasztással, vagyis költséggel jár.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a bitcoin, vagy bármely más kriptovaluta forgalma a hatóságok számára láthatatlan, ezért azt sokszor illegális tevékenység, például fegyver- és kábítószerkereskedelem finanszírozására, vagy zsarolásoknál használják.

Niedermüller Péter DK-s polgármester sem a botrány kirobbanásakor, sem a csütörtöki képviselő-testületi ülés után nem kommentálta a hírt, hogy párttársa a hivatali számítógépén bányászhatta a kriptovalutát.

Saját közösségi oldalán azonban Niedermüller Péter már a házkutatás napján tényként írt arról, hogy párttársa, Borka-Szász Tamás lopta az áramot. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy semmiről nem tudott. Csütörtökön több kérdést is feltett az M1 a polgármesternek, ezekre azonban eddig nem érkezett válasz.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
  • Orbán: Újra védett idősávban vásárolhatnak az idősek
    A pontosság kedvéért: az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban.
  • Tisztifőorvos: elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon
    Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó