Niedermüller vallomása perdöntő lehet az áramlopási ügyben
2020. október 24. 21:57

Az M1 értesülései szerint Niedermüller Pétert, Erzsébetváros DK-s polgármesterét is beidézhetik a rendőrségre a VII. kerületi önkormányzat áramlopási ügyében. A politikus vallomása ugyanis perdöntő lehet a volt párttársa, Borka-Szász Tamás irodájában talált bitcoinbányával kapcsolatban. A nyomozók egy számítógép-hálózatot foglaltak le, a gyanú szerint ennek erőforrásait bocsátották áruba az interneten. Fizetségként olyan virtuális valutát kaphattak, amit bűnözők is használnak illegális tevékenységük finanszírozására – közölte az M1 Híradója.

Igazságügyi informatikai szakértő vizsgálhatja meg akár már a jövő héten azokat a számítógépeket, amelyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalt le a múlt héten az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjének a szobájában. A gépparkról működés közben, még a lefoglalás előtt készült videót az Origó hozta nyilvánosságra.

A gyanú szerint az informatikai végzettségű Borka-Szász Tamás bitcoinbányát üzemeltetett az irodában, amivel akár több százezer forinttal is megterhelhette az önkormányzat villanyszámláját.

Az ügyben jelenleg áramlopás miatt nyomoznak, de az M1 úgy tudja, hogy csalás és hűtlen kezelés is szóba jöhet.

Az eljárás most még ismeretlen tettes ellen folyik, Borka-Szász Tamás mindenesetre már a házkutatás napján kilépett a Demokratikus Koalícióból és lemondott minden önkormányzati tisztségéről.

A polgármesteri hivatal több dolgozója számíthat tanúkénti idézésre, de – az M1 információi szerint – szükségessé válhat Niedermüller Péter polgármester kihallgatása is.

A bitcoin bányászata, vagyis egy számítógép erőforrásainak átengedése ismeretleneknek virtuális pénzért, önmagában nem bűncselekmény. A huzamosabb időn keresztül tartó maximális igénybevétel azonban jelentős áramfogyasztással, vagyis költséggel jár.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a bitcoin, vagy bármely más kriptovaluta forgalma a hatóságok számára láthatatlan, ezért azt sokszor illegális tevékenység, például fegyver- és kábítószerkereskedelem finanszírozására, vagy zsarolásoknál használják.

Niedermüller Péter DK-s polgármester sem a botrány kirobbanásakor, sem a csütörtöki képviselő-testületi ülés után nem kommentálta a hírt, hogy párttársa a hivatali számítógépén bányászhatta a kriptovalutát.

Saját közösségi oldalán azonban Niedermüller Péter már a házkutatás napján tényként írt arról, hogy párttársa, Borka-Szász Tamás lopta az áramot. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy semmiről nem tudott. Csütörtökön több kérdést is feltett az M1 a polgármesternek, ezekre azonban eddig nem érkezett válasz.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • A mélység emberei legyünk
    A keresztény apák nagy gondja, hogyan egyeztessék össze a munkát és a családot. Én azt hiszem, a mély imádságban születnek meg a tiszta gondolatok, és bármelyik életkorban megláthatjuk, mi az, amit éppen tennünk kell.
  • Mintegy 700 millió forintból 51 templom újul meg
    A hívek közösségét fogja szolgálni. A nógrádszakáli katolikus templom felújítását első ütemben 30 millió forintos támogatással, a második ütemben újabb 80 millió forinttal segíti a kormány.
  • A Janssennel már 6 féle oltás van Magyarországon
    Megérkezett a Janssen-oltóanyag Magyarországra kedden, az első szállítmány összesen 28.800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.
MTI Hírfelhasználó