Ukrajnában csak napok múlva várható eredmény a helyhatósági választásokról
2020. október 26. 17:41

Az ukrán Központ Választási Bizottság (CVK) közlése szerint 3-5 napra van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák a vasárnap megtartott helyhatósági választásokról beérkezett szavazatokat - írta hétfőn az UNIAN hírügynökség.

Mikola Nyilov, a kijevi területi választási bizottság helyettes vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fővárosi választásokról leghamarabb csütörtökön lesznek meg az első eredmények. A főpolgármester-választás eredményét legkésőbb november 6-ig ígérték kihirdetni, hozzátéve, hogy igyekeznek ennél hamarabb végezni a szavazatszámlálással.

Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy a legtöbb nagyvárosból a CVK még nem közölt adatokat.

Egyelőre a CVK a részvételi arányt hozta nyilvánosságra, amely az idei helyhatósági választásokon 36,88 százalék volt, azaz mintegy 10,5 millió ukrán választó járult az urnákhoz. Ez az arány jelentősen alulmaradt a 2015-ös helyhatósági választásokétól, akkor ugyanis a részvétel 46,62 százalékos volt, a 2019-es elnökválasztás első fordulójában pedig meghaladta a 63,5 százalékot - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Vasárnap megyei, járási és települési - egyes nagyvárosokban kerületi - tanácsok, azaz önkormányzatok tagjait, valamint polgármestereket választottak Ukrajnában. 

A Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett exit poll-felmérés szerint Vitalij Klicsko, Kijev jelenlegi vezetője magasan, 47,8 százalékkal vezet a főpolgármester-jelöltek között, a második helyen Olekszandr Popov, a főváros korábbi "első embere", a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt jelöltje végzett 8,6 százalékkal.

A kijevi városi tanácsválasztáson úgyszintén Klicsko Udar (Ütés) pártja végzett az élen 21,3 százalékkal. A Petro Porosenko volt államfő vezette Európai Szolidaritás 18, az államfő mögött álló Nép Szolgája párt 9,5, a Hang párt 7,2, az Olekszandr Omelcsenko vezette Egység párt 6,8, az Ellenzéki Platform 6,7, Julija Timosenko Haza pártja pedig 6,6 százalékot szerzett. Más pártnak nem sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

MTI
Címkék:
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok. Orbán Viktor miniszterelnök úr holnaptól az összességében leghosszabb ideig hivatalban lévő magyar kormányfő. Eddig Tisza Kálmán (1875–1890) tartotta a rekordot.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
  • Már 17 hazai színház kötelezte el magát az fenntartható jövő mellett!
    Újabb 7 színház, ill. produkciós iroda csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez, melyet a Miskolci Nemzeti Színház még az előző évad elején indított el, azzal a határozott céllal, hogy minél több színház számára alapvetés lehessen a környezettudatos gondolkodás a közeljövőben.
MTI Hírfelhasználó