A tervek szerint az idén felállítják Bethlen Gábor szobrát Marosvásárhelyen
2020. október 30. 09:40

Zömmel elhárultak a jogi akadályok Bethlen Gábor erdélyi fejedelem teljes alakú szobrának Marosvásárhelyen történő felállítása elől, a szervezési feladatok megoldása maradt csak hátra – mondta el a Székelyhonnak Borsos Csaba, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A talapzat áll a város főterén, már csak a szobor kell felkerüljön rá. • Kép: Haáz Vince

A szobrot előbb Szovátáról Marosvásárhelyre kell szállítani, majd a már meglévő talapzatra helyezni, és ki kell tűzni leleplezésének dátumát – számolt be megkeresésünkre a szóvivő, hozzátéve, hogy a pontos dátumot ezután rögzíti az önkormányzat, és időben tájékoztatja erről a marosvásárhelyieket. „A leleplezésre még ebben az évben sor kerül” – hangsúlyozta a szóvivő.

Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ leköszönt elnöke nyílt levélben javasolta a polgármesternek november 15-két a szobor felavató ünnepség napjaként, hiszen ez Bethlen Gábor születésének és halálának a napja. A leköszönő parlamenti képviselő azt írta levelében, hogy: mindössze egynapos munka választ el a szobor végleges felállításától, hiszen a talapzat körül a területrendezés is készen van.

Arról is beszámol a volt városi RMDSZ-elnök, hogy Harmath István művész alkotását Sántha Csaba szovátai öntőmester műhelyében öntötték ki. Mind az alkotói, mind a kiöntési munka költségeit kifizették.

A tervek szerint már idén felállítják Bethlen Gábor szobrát Marosvásárhelyen

Kép: Haáz Vince

Ahogy Vass Levente fogalmaz, a talapzatra a Bethlen Gábor felirat is mindössze a szeptember 27-i választásokat követően került fel, ezzel is megelőzve, hogy a projekt politikai töltetet nyerjen. A november 15-ei dátumot azért is tartja fontosnak a politikus, mert az a Magyar Szórvány Napja is, ami a Maros megyeiek és a marosvásárhelyiek számára is kiemelt fontossággal bír.

Vass Levente azt a kérést is megfogalmazta Soós Zoltán felé, hogy az eddigi munkálatokban oroszlánrészt vállaló kollégái munkáját nyilvános módon is köszönje meg. „Kiemelten ajánlom figyelmébe Kali Istvánt, Bătăran Viorelt, Keresztes Gézát, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség marosvásárhelyi tanácsosait” – fogalmazott Vass.

Antal Erika

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok. Orbán Viktor miniszterelnök úr holnaptól az összességében leghosszabb ideig hivatalban lévő magyar kormányfő. Eddig Tisza Kálmán (1875–1890) tartotta a rekordot.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
  • Már 17 hazai színház kötelezte el magát az fenntartható jövő mellett!
    Újabb 7 színház, ill. produkciós iroda csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez, melyet a Miskolci Nemzeti Színház még az előző évad elején indított el, azzal a határozott céllal, hogy minél több színház számára alapvetés lehessen a környezettudatos gondolkodás a közeljövőben.
MTI Hírfelhasználó