Csókay András: Minden rendben Rabeya műtéte után, de még kell az ima
2020. október 30. 09:50

„Eltelt a második nap, minden rendben, most már csak egy késői sebfertőzés jöhet közbe, de reméljük, hogy nem lesz. Köszönjük a további imáitokat is” – ezt az sms-t írta Csókay András október 29-én, két nappal azután, hogy Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén koponya-helyreállító műtétet hajtottak végre Bangladesben.Két nappal ezelőtt, október 27-én Csókay András a bevatkozás sikeréről számolt be: „Kész vagyunk, hatórás volt a műtét, eddig minden rendben, még egy-két nap imában való kitartást kérünk a szövődmények elkerüléséért.”

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata az újrainduló repülőgép-járatok közül az egyik elsővel a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát.

Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétjét végezték el október 27-én reggel az alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal együtt az ázsiai országban. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Magyar részről Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője; Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője, valamint Csapody Marcell, az aneszteziológuscsapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik, és még évekig eltarthat a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar–bangladesi projektjének keretében. A rehabilitációs teamből Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus utazott most Dakkába a család és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvány ellenére is zajló rehabilitációs kezeléseknek és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően a kislány tavasz óta még aktívabb lett, állapota sokat javul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel zajló rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, amit majd Dakkában Pataki Gergely vezetésével végez az alapítvány. A tervek szerint kintlétük során az orvosok a korábban vizsgált sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is végeznek műtéteket.

A járványhelyzet miatt a meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait a csapat rendkívül szigorú Covid-19-prevenciós protokoll kidolgozásával ellensúlyozta, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamely csapattag, csak hosszú ottani karantén után tud hazatérni.

„Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen” – olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtóközleményében.

Forrás: Csókay András, Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír
Címkék:
  • Varga Judit: Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok
    Történelmi idők, történelmi eredmények, történelmi távlatok. Orbán Viktor miniszterelnök úr holnaptól az összességében leghosszabb ideig hivatalban lévő magyar kormányfő. Eddig Tisza Kálmán (1875–1890) tartotta a rekordot.
  • A többség elégedett a miniszterelnökkel
    A magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, a parlamenti választások előtt nagyjából ötszáz nappal, hogy „inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített elemzéséből. A kutatók korábban nem láttak még ilyen magas értéket: a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak többen pozitívan.
  • Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
    Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
MTI Hírfelhasználó