Délvidék: Kilátót és pihenőhelyet adták át a Ludasi tónál
2020. október 30. 19:26

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Ludason azt a pihenőhelyet, ami a tervek szerint a kerékpárosok rendelkezésére áll majd, hogy a Ludasi tó partján kerekezve megpihenhessenek és felfrissüljenek. Egy kilátó teszi teljessé a komplexumot, ahonnan remek rálátás nyílik a Ludasi tóra.

Természetjáró túra - Domuspacis

Ludasi tó - domuspacis.org.rs

A pihenőhely az EcoVelo Tour elnevezésű terv keretében létesült, s az Európai Unió Duna-menti Transznacionális programja jóvoltából valósulhatott meg. A program célja, hogy népszerűsítse az Európa legnagyobb folyamához kapcsolódó turizmust. A Németországtól egészen Erdélyig elterülő turisztikai útvonalnak több leágazása is van, az egyik Szabadkára vezet, pontosabban a Palicsi tóhoz és a Ludasi tóhoz.

Izabel Lanji Hnis, a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter képviseletében elmondta, hogy a kerékpárturizmust szeretnék népszerűsíteni, s a védett területek között bicikli utakat létrehozni, s azokat összekötni a 6-os, 11-es és 13-as EuroVelo nemzetközi kerékpárútvonalakkal. Így ezek a viszonylag félreeső helyek is bekapcsolódhatnának az európai turizmus vérkeringésébe. Emellett tervben van egy közös platform létrehozása, amely amellett, hogy népszerűsíti a helyet, összekapcsolja azt a nagyobb turistaútvonalakkal.

A pihenőhely teljes egészében természetes anyagokból épült, így az az öko-turisták igényeit is kielégíti. A lesből meg lehet figyelni a madárvilágot, amely olyan gazdag, hogy nemcsak a helyi, hanem a külföldi természetbarátok figyelmére is számíthat.

Ez a beruházás viszonylag kicsi, 6,5 millió dinár értékű, de ugyanakkor nagyon fontos, mert a Palicsi- és a Ludasi tó általa felkerül az európai térképekre – véli Kern Imre szabadkai polgármester-helyettes. A kerékpáros- és ökoturizmus a két legjobban növekedő turisztikai ág nemcsak az ókontinensen, hanem a világ más részein is. Egyre több kerékpáros érkezik Szerbiába is. Kern reméli, hogy egyre többen keresik majd fel ezt a pihenőhelyet.

A projekt hordozója a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter, a megvalósításában pedig többek között részt vesz Zugló önkormányzata is.

Németh Ernő

vajma.info
Címkék:
MTI Hírfelhasználó