Szétesett a baloldali összefogás Egerben
2020. október 31. 21:59

Ketten is kiléptek Egerben a Mirkóczki Ádámot támogató Egységben a Városért Egyesület frakciójából. Az LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán azzal indokolta a döntést, hogy a polgármester egyszemélyben, egyeztetés nélkül hozott döntéseket. A várost vezető Mirkóczki Ádám azt mondta: a két képviselőnek vissza kellene adnia a mandátumát. A Fidesz szerint a képviselők távozása az elképzelés nélküli városvezetés eredménye – hangzott el az M1 Híradójában.

Tavaly októberben Mirkóczki Ádám összellenzéki jelölt lett Eger polgármestere. A Jobbik korábbi országgyűlési képviselője az önkormányzati választás éjszakáján azt ígérte: nem kezd politikai mészárszékbe, helyette közéleti békét szeretne.

A Dobó téren akkor ott állt mellette az LMP-s Komlósi Csaba és megtapsolta a momentumos Keresztes Zoltán is.

Az egy évig tartó egri közgyűlési többségnek azonban pénteken vége szakadt. Keresztes Zoltán ugyanis a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be, nem ért egyet Mirkóczki Ádám vezetési stílusával, és az ennek következtében hozott döntésekkel sem, ezért hátat fordít a balliberális frakciónak.

A momentumos képviselő bejegyzésében azt bizonygatta, hogy a baloldali pártok együttműködésének van jövője, és van remény a kormányváltásra 2022-ben.

A zöldpárti Komlósi Csaba azt állította, Mirkóczki Ádám vezérközpontú rendszert épít ki a városban.

„Indokolatlan volt a kilépés az Egységben a Városért frakcióból” – reagált a történtekre Mirkóczki Ádám.

A polgármester szerint minden többségi döntés a képviselőcsoport jóváhagyásával történt, a renitensek pedig épp azok, akik most őt hibáztatják a kialakult helyzetért. Mirkóczki Ádám úgy látja: a város működése nincs veszélyben.

Az egri Fidesz–KDNP frakcióvezetője viszont azt mondta, az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések nem történtek és a közeljövőben sem várhatók.

Oroján Sándor szerint most már sem víziója, sem pedig döntésképes többsége nincs a balliberális oldalnak.

Mirkóczki Ádám nyár elején jelentette be, hogy kilép a Jobbikból. Akkor arra hivatkozott, csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával.

Egy hete azonban felülírta ígéretét, amikor nekiment Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezésének, amit a főpolgármester azért indítana, hogy az önkormányzatok a kormány ellenében harcba szálljanak az uniós támogatások megszerzéséért.

„Az első komolyabb feszültség a 2020-as költségvetés egyeztetése illetve azok elmaradása kapcsán keletkezett, de sorolhatnám azokat a kisebb-nagyobb bejelentéseket, amelyek mindenfajta egyeztetés nélkül történtek és amelyek a rendkívüli jogrend idején sokasodtak meg” – mondta Komlósi.

Eger polgármestere az ATV műsorában azzal érvelt, hogy a népszavazási kezdeményezés nyomásgyakorlásnak jó, de ugyanakkor drága mulatság.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék: