Tagadta bűnösségét a Hágába érkezett Hashim Thaci volt koszovói elnök
2020. november 9. 18:52

A hágai különleges ügyészség elé idézett Hashim Thaci lemondott koszovói elnök csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nem ért egyet az ügyészség ellene felhozott, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádjaival - közölte a nemzetközi média hétfőn.

Hashim Thaci - aki ellen a hágai különleges ügyészség a nyár folyamán emelt vádat az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt - múlt csütörtökön mondott le elnöki tisztségéről, miután a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat.

A volt koszovói elnök meghallgatásán kijelentette, nem tekinti magát bűnösnek az ellene felhozott háborús bűncselekményekben.

"A vádirat teljesen megalapozatlan, egyetlen vádpontot illetően sem tekintem magam bűnösnek" - fogalmazott Thaci, továbbá kijelentette, "nem ért egyet" az állításokkal.

Ügyvédje, David Hooper "badarságnak" nevezte a vádakat, és hangsúlyozta, a jogi eljárás során bizonyítani fogja, hogy "az állítások mindegyike teljes mértékben hamis". Kérelmezte: engedjék szabadon Hashim Thacit a tárgyalás megkezdéséig - tette hozzá.

Beszámolók szerint a volt elnök egy katonai repülőgépen hagyta el Koszovót, amelynek fedélzetén utazott a szintén háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolt Kadri Veseli, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori tagja, a koszovói parlament korábbi elnöke is.

A hágai vádhatóság június 24-én emelt vádat Thaci és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) más egykori másik tagjai ellen. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

MTI
Címkék:
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
  • Deutsch kritizálni mert, most ki akarják zárni a néppártból
    Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus egy friss nyilatkozata miatt. A Fidesz-alapító lapunknak az üggyel kapcsolatosan elmondta: az tökéletesen megmutatja, miért kell nemet mondani a brüsszeli jogállamisági mechanizmusra.
  • Állnak a végvárak
    Magyarország mindig keserves árát adta annak, ha elalélt a figyelme. A határon túli magyar sajtónak éppen ebben van óriási felelőssége: erősíteni az összetartozás-tudatot. Látjuk, milyen nemtelen támadásokat intéznek a határon túli liberális szócsövek akár Kolozsvárról, akár Pozsonyból a magyar kormány ellen.
MTI Hírfelhasználó