Karácsony megcsonkíttatta a Blaha Lujza tér terveit
2020. november 14. 09:37

Négymilliárd forintból újult volna meg a fővárosi Blaha Lujza tér. A rekonstrukció magába foglalta volna az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítását, továbbá egy illemhely, egy pavilon, egy buszváró és egy lift építését is. Ám az utóbbi elemeket Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva kivette a műszaki tartalomból. Korábban lapunknak Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettes leszögezte: a kiviteli tervekkel rendelkező tér felújítására félretették a forrást a költségvetésben, a főváros hárommilliárd, míg a magyar állam egymilliárd forinttal járult volna hozzá a költségekhez. Karácsony Gergely megválasztása után rögtön a tér zöldebb újragondolásáról beszélt, de arról egy szót sem ejtett, hogy hárommilliárd helyett csak másfél milliárdot szánnak a célra.

 

A Blaha Lujza tér látványterve a Rákóczi úti fasorral Fotó: Építész Stúdió

A csökkentett műszaki tartalomról még a nyáron hozott döntést a főváros. A kormány már korábban rendelkezésre bocsátotta a megígért egymilliárdos állami támogatást, ám annak felhasználási ideje decemberben lejár, ezért Karácsonyék külön közbeszerzést terveznek kiírni, és kezdeményezik a támogatói okirat módosítását is. Erről is döntött volna a Fővárosi Közgyűlés októberben, csakhogy az ülés elmaradt, de a rendkívüli jogrend alatt a főpolgármester egy személyben elfogadhatja azt. Az előterjesztés szerint a kormányzati támogatásból megvalósítandó műszaki tartalom – a pavilonépület létesítése, a közműépítés, az aluljáró-szigetelés, a kiemelt növénykazetták kiépítése, a vízgépészet és a Márkus Emília utca burkolatának elkészítése, a gyalogos-térburkolat kiépítése – megvalósítására egy éve van a fővárosnak. Mindezek után folytatódhat a térrendezés saját forrásból megvalósuló üteme, azaz feltehetőleg egy év helyett legalább két évet kell várni a felújított tér átadására.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó