Már 120 éve áll az autósok szolgálatában a Magyar Autóklub
2020. november 22. 20:56

A Magyar Autóklub Szolgáltató Központ „sárga angyaloknak” becézett segélyszolgálati gépkocsijai Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját az ország legnagyobb civil szervezete, a Magyar Autóklub – írja a Zala megyei hírportál.

Az előd 1900. november 30-án jött létre Budapesten a Royal szállodában 45 tag részvételével, akkor Magyar Automobil Klub néven.

Elnöke gróf Szapáry Pál, a választmány tagjai pedig többek között Bánki Donát, Csonka János és Törley József lettek. Jelentősebb elnökei között ott található volt 1906-tól gróf Andrássy Sándor, országgyűlési képviselő, nagybirtokos. A Club 1911-ben felvehette a Királyi Magyar Automobil Club (KMAC) nevet. Később elhagyta a királyi jelzőt. 1960-ban a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára felvette a Magyar Autóklub nevet.

Az évforduló kapcsán Kiss Ambrus, Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Régió elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Autóklub a Látni és látszani programban 2012 óta minden ősszel – idén december 6-ig – ingyen bevizsgálja a szervizpontra behozott autók világítóberendezéseit. Ezt a nyugat-dunántúli régióban 10, Zalában 3 vizsgaponton végzik el. Emellett Zalaegerszegen október 20. óta december 6-ig a rendőr-főkapitányság által szervezett akcióban közösen vesznek részt a járművek ellenőrzésében.

A járműveket az autóklub szakemberei helyben megvizsgálják, ha szükséges a szerviz- és vizsgapontokra irányítják.

A Magyar Autóklub tevékenységének fontos eleme a közlekedésbiztonság szolgálata, teszi ezt kedvezményes műszaki javításaival, a meghibásodott járművek mentésével, képzéssel, felvilágosítással, teszteléssel.

A cél a balesetmentes közlekedés elősegítése.

Magyarországon a közlekedési balesetek száma ez év első felében 19,8 százalékkal csökkent, míg 9 hónap alatt 15,3 százalékkal csökkent. Zala megyében az első félévben 14,3 százalékkal, a nyugat-dunántúli régióban háromnegyed év alatt 14,4 százalékkal csökkent a balesetek száma.

A közlekedési balesetben elhunytak száma szeptember végéig az országban 288 fő volt – 22,4 százalékkal csökkent.

A régióban 39 fő volt – 23,6 százalékkal csökkent. Ez szép teljesítmény, de ebben szerepe van annak is, hogy az első félévben a koronavírus miatt csökkent a forgalom a közutakon. A balesetben elhunytak aránya – 100 ezer lakosra számítva – országosan 3,24, a nyugat-dunántúli régióban 4,16 fő, ami a 2. legrosszabb mutató. A legkevésbé kedvezőtlen a közép-magyarországi régió, ahol 2,12 ez a mutató.

Ez arra is utal, hogy ahol fejlettebb a tömegközlekedés, ott kevesebb a baleset.

A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.


 
MW
Címkék:
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Házi karanténban több mint húszezer ember
    Hétfőn 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi, online sajtótájékoztatón.
  • Fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán európai integrációját
    Áder János államfő Milo Dukanovic montenegrói elnökkel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU-nak a nyugat-balkáni országok számára világos feltételeket, egyértelmű határidőket és hatékony tárgyalásokat kell biztosítania.
MTI Hírfelhasználó