Benkő: A magyar katonától nem kell félni
2020. november 22. 22:08

Kisebb társadalmi vita kerekedett abból, hogy a kijárási korlátozás idején megjelentek a katonák a közterületeken. Az aggodalom hangján szólalt meg a főpolgármester, és az egykori szocialista miniszter is. A félelmek alaptalanok, hiszen a közrend fenntartásáért is felelnek a katonák, miközben nincs joguk eljárni a polgárok ellen.

A közterületeken járőröző katonák a közrend fenntartásáért felelnek, de önállóan nincs joguk eljárni civilekkel szemben – mondta Benkő Tibor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában.

A tárcavezető elmondta, hogy egy 2005-ös miniszteri rendelet szól arról, hogy őrszolgálatban vagy járőrözéskor a katonának fegyverrel kell ellátnia a feladatát.

A katonák nincs joga eljárni a polgári lakossággal szemben és bírságolni, és feljelentést tenni, ez a járőröző rendőr feladata. A katasztrófavédelemben és a kórházakban a katonáknál nincs fegyver, míg a határbiztosításnál és közös járőrözéskor igen. Ez teljesen természetes, mondta, kihangsúlyozva, hogy a magyar katonától nem kell félni.

Külföldön a növekvő terrorfenyegetettség miatt nem szokatlan fegyveres katonákat látni – monda.

A kórházparancsnoki rendszerről elmondta, hogy a kórházigazgatók beszámolója szerint jól működött a tavasszal bevezetett rendszer.

Jelenleg 93 intézménynél 1100 katona vesz részt a kórházak működésének biztosításában. A katonák logisztikai, adminisztratív feladatokat látnak el és összehangolják a kórházak közötti tevékenységet.

21. századi technológia a honvédségnél

A haderőreformról Benkő elmondta, „nem járható hogy 35-40 éves, kimustrált eszközökkel vegyük fel a küzdelmet a 21. század kihívásaival", ezért döntött a kormány a legkorszerűbb eszközök megvásárlása mellett még 2017-ben, amikor elindult a Zrínyi haderőfejlesztési program.

A héten jelentették be, hogy a Magyar Honvédség NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol.

Benkő Tibor kiemelte, hogy ugyanez a rendszer biztosítja az amerikai főváros védelmét.

Sokba kerülnek eszek az eszközök, de mindig azt mondtuk, hogy az ország és az emberek biztonsága pénzben nem mérhető.”

A hadieszközök vásárlásakor a kormány gazdasági érdekek alapján is döntött. Erre példaként a Zalaegerszegen létesülő gyárat említette, ahol Rheinmetall által kifejlesztett, a világ legkorszerűbb gyalogsági harcjárműveit gyártják majd 2023-tól.

Korábbi beszámolók szerint a gyár a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat majd.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
Címkék:
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
  • Hazánk első a kultúra támogatásában a kontinensen
    Az európai országok közül GDP-arányosan Magyarország támogatja a kultúrát a legnagyobb mértékben - hangsúlyozta éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén.
MTI Hírfelhasználó