Rétvári: A baloldal felmondaná a vatikáni szerződést
2020. november 24. 18:30

Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy hatalomra kerülve fel akarják mondani a vatikáni szerződést, és nem fognak nyújtani egyetlen fillér hitéleti támogatást sem – emlékeztetett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy hétfői Facebook-bejegyzésében. A KDNP alelnöke szavai alátámasztására egy videót is megosztott a DK 2013-as gyűléséről, amelyből az derül ki, hogy Gyurcsányék kormányra kerülve gyakorlatilag kivéreztetnék a történelmi egyházakat.

Rétvári Bence: Minden humán terület többletforrást kap jövőre | hirado.hu

Rétvári Bence - hirado.hu

Rétvári Bence a videóhoz fűzött kommentárjában emlékeztetett: a vatikáni szerződés szerint az egyház az általa fenntartott közoktatási intézmények után (óvodák, általános és középiskolák, diákotthonok) ugyanolyan szintű pénzügyi támogatásban részesül, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartó.

Szavai szerint a vatikáni szerződés tehát nem misztikus privilégiumokról szól, hanem az egyenlő finanszírozás elvét rögzíti.

– Vagyis azt, hogy egy egyházi intézményben tanuló diák után, vagy egy egyházi intézményben ápolt beteg után, vagy egy egyházi szociális intézményben gondozott személy után az állam megadja ugyanazt a normatívát, mint ha állami vagy önkormányzati intézményben lenne. Azaz nem éri hátrány azt, aki állami intézmény helyett egyházi intézményt választ. Gyurcsány a vatikáni szerződés felmondásával az egyenlő finanszírozás elvét mondaná fel, a hívők és nem hívők jogegyenlőségét szüntetné meg – fejtette ki a honatya.

Az államtitkár hozzátette, hogy a többi egyházzal is a vatikáni szerződés mintája alapján működik együtt a kormány, így annak felmondása az összes történelmi egyházzal való kapcsolat felbontását jelentené.

– Aki a baloldalt támogatja, az az egyházellenességet és a hívők hátrányos megkülönböztetését támogatja – hangsúlyozta a Rétvári Bence.

Kreft-Horváth Márk

 

Vatikáni szerződés

A vatikáni szerződést Horn Gyula kötötte a Szentszékkel 1997 nyarán. Nem mondhatjuk, hogy a Horn-kormány kötötte, mert a koalíció másik tagja szélsőséges SZDSZ volt, amely indulatosan ellenezte a megállapodást. Minthogy a második világháború után a kommunisták hatalmas vagyont vettek el az egyháztól, s a rendszerváltozás után e vagyon nagy része az államnál maradt, a vatikáni szerződés szavatolja, hogy a Magyar Katolikus Egyház többek közt iskolákat tarthasson fenn. E tekintetben Horn Gyula gondolkodásmódja európaibb volt, mint a gyurcsányi garnitúráé. 

Archívum: Huzakodás a vatikáni szerződés körül - NOL.hu

Az 1997-es szerződés tárgyalásán II. János Pál és Horn Gyula. Mögöttük tolmácsként Szomráky Béla rádiós újságíró - nol.hu

magyarnemzet.hu. gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó