Az EP jelentése szerint romlik az alapvető jogok európai helyzete
2020. november 26. 15:58

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott, az alapvető jogokkal foglalkozó, 2018-2019-es időszakra vonatkozó jelentés számos területen a helyzet általános romlásáról számol be, a jelentés szerint veszélyben van egyebek mellett a szólásszabadság, a média sokszínűsége és a gyülekezési szabadság Európában - közölte az uniós parlament csütörtökön.

A 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentés szerint egyes tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat.

A képviselők leszögezték: létfontosságú a demokráciával, a jogállamisággal, valamint az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása. Elítélték a média szabadsága, függetlensége és sokszínűsége elleni támadásokat. Kiemelték az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét, és felszólították a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától. Véleményük szerint az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romákat és a szexuális kisebbségeket. Utóbbiak esetében kiemelték: jogaikat "egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették". A képviselők támogatást kértek a lakhatásból a túl magasra szökött árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az EP rámutatott a szervezett bűnözés, a korrupció és a szólásszabadság közötti összefüggésekre, és felhívta a figyelmet a börtönök állapotára, a szociális jogokra és az emberkereskedelemre. Aggodalmát fejezte ki a menedékkérők egyes tagállamok esetében tapasztalt erőszakos visszafordítása és az uniós fogadóállomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt. Elítélték a menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó civil szervezetek és tagjaik megfélemlítését, a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat.

A képviselők kiemelték, hogy a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái már a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében is megszokottá váltak. A képviselők a neonáci és újfasiszta csoportok betiltását kérték. Elítélték továbbá a keresztények és templomaik elleni támadásokat, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.

MTI
Címkék:
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Ma van a magyar kultúra napja
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
MTI Hírfelhasználó