EP: a lengyel nőknek joguk van a választásuk szerinti védelemhez
2020. november 26. 20:34

A lengyel nőknek joguk van a választásuk szerinti védelemhez magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén, és joguk van mindenfajta szexuális és reprodukciós egészséggel összefüggő egészségügyi ellátáshoz - olvasható az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, a lengyel nők abortuszjogairól szóló állásfoglalásában.

A képviselők a megszavazott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy elítélik az "átpolitizált" lengyel alkotmánybíróság által hozott döntést, amely a magzat súlyos és visszafordíthatatlan rendellenessége esetén történő terhességszakítását jogellenesnek minősítette. Emlékeztettek, hogy a lengyel társadalom 73 százaléka ellenzi az alkotmánybíróság ezen ítéletét.

A képviselők azt hangoztatták, hogy jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki, így az országban már nem garantálható ténylegesen a lengyelországi törvények alkotmányossága. A képviselők továbbá felszólították Lengyelországot, hogy mint EU-tagállam, maradéktalanul tartsa be az uniós jogot, és olyan jogszabályokról döntsön, amelyek tükrözik és tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket, a demokratikus elveket, a jogállamiságot és az alapvető jogokat.

Az Európai Parlament üdvözölte a novemberi elejei ideiglenes megállapodást egy olyan mechanizmus létrehozását célzó jogszabályról, amely lehetővé tenné az uniós finanszírozás felfüggesztését egy adott tagállam esetében, ha fennáll a jogállamiság megsértésének veszélye.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az állásfoglalás ellen való tiltakozása jeléül nem vett részt a szavazásban. Az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményük szerint a határozat Lengyelországot akarja "lejáratni", és az abortusztörvény felfüggesztése apropóján, jogállamisági köntösbe bújtatva politikai vádaskodásokat fogalmaz meg.

A képviselőcsoport felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió alapszerződései szerint az emberi méltóság az egyik alapvető érték, ebből következik, hogy az élethez való jog az egyik legalapvetőbb jog. Az élet kezdetének meghatározásához minden tagállamnak és társadalomnak más és más megközelítése van - emelték ki.

Emlékeztettek: az EU csak azokon a területeken hozhat intézkedéseket, amelyeken erre a tagállamok az uniós szerződésekben felhatalmazták - az abortusz kérdése nem tartozik ezek közé, mivel az EU hatásköre nem terjed ki az egészségügyi politika kialakítására.

A képviselőcsoport úgy vélekedett, hogy Európai Parlament határozata az abortusz "de facto" betiltásáról szól Lengyelországban, mivel az uniós parlament baloldalát a "de jure" tények nem érdeklik. A határozat továbbá ezt a politikai ítélkezést összeköti a jogállamiság megsértésének vádjával is. Világos bizonyítéka ez annak, hogy a jogállamiságnak hazudott politikai értékítéleteknek semmi köze nincs a jogi normákhoz - tették hozzá.

"Nem lehet tovább tűrni, hogy a tények és a társadalmi valóság mellőzésével, az uniós szerződéseket ismét megsértve politikai ítéletek meghozatalával beavatkozzanak és megsértésék a tagállamok hatáskörét" - húzták alá.

A képviselők szerint színtisztán látszik tehát a politikai támadás Lengyelország, illetve a lengyel kormány ellen. Ezek politikai támadások mára már rendszerszintűek és sorozatosak az Európai Parlamentben. Mindez méltatlan az európai intézményekhez, méltatlan az európai konfliktusrendezési eljárásokhoz - tették hozzá.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó