Lengyel Ab - Az EP határozata beavatkozás egy tagállam belügyeibe
2020. november 26. 22:05

Az abortusztörvény lengyelországi szabályozását érintő határozatával az Európai Parlament (EP) beavatkozik egy tagállami hatáskörbe tartozó, az uniós alapszerződésekben nem szabályozott belügybe - jelentette ki csütörtökön Julia Przylebska, a lengyel alkotmánybíróság elnöke.

Przylebska az EP aznapi határozatára reagált, melyben az európai képviselők elítélték a varsói alkotmánybíróság október végi döntését. A taláros testület ebben alkotmányellenesnek ítélte azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

A határozattal az EP-képviselők megsértik a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, ami egyben a demokrácia alapját képező, a három - törvényhozói, végrehajtói és bírói - hatalmi ág szétválasztása elvének megsértését is jelenti - hangsúlyozta Przylebska a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Kiemelte: az Európai Unió nem jogosult egy tagállam alkotmánybírósági döntéseinek alakítására, és nem vizsgálhatja felül a testület megválasztásának törvényességét sem.

"Csodálkozva állapítom meg, hogy az EP-képviselők nincsenek tudatában ennek a ténynek" - jegyezte meg Przylebska.
Érvelésével arra reagált, hogy az EP-képviselők szerint a jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki.

MTI
Címkék:
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Ma van a magyar kultúra napja
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
MTI Hírfelhasználó