Romániában első fokon öt év börtönre ítélték Markó Attila volt államtitkárt
2020. november 27. 19:49

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla pénteken Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt egy újabb kártérítési perben.

Felmentő ítélet született Markó Attila, volt kisebbségügyi államtitkár  ügyében

Markó Attila - kronikaonline.ro

A romániai bíróságok honlapján olvasható ítélet szerint a volt államtitkárt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték ebben az ügyben, de figyelembe véve, hogy 2014-ben már három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt, összbüntetésként öt év szabadságvesztést szabtak ki.
   
Crinuta Dumitrean, az országos restitúciós hatóság elnöke hat év és három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, Alin Horatiu Dima ingatlanfelmérőt 9 év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték. Ő kapta a legsúlyosabb büntetést. A bizottság tagjai közül még Remus Virgil Baciu (öt év és hét hónap), Cristian Sebastian Mihai (négy év és négy hónap), Florentina Savu (négy év) kaptak letöltendő börtönbüntetést, ugyanakkor Oana Vasilescut és Dragos Bogdant felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügyben Horia Simu üzletembert is elítélték hat év és négy hónap szabadságvesztésre.
     
A korrupcióellenes ügyészség 2016-ban emelt vádat. Akkor megállapították, hogy a kárpótlási bizottság Horia Simunak 8,7 millió euró kártérítést ítélt meg egy, a Fekete-tenger parti Konstanca városban levő, 25 hektáros telekért, amelyet a kommunizmus idején államosítottak, azonban a piaci árához képest felülértékelték, így az állam 7,7 millió euróval többet fizetett ki, mint amennyit valójában kellett volna.
   
A korrupcióellenes ügyészség több ilyen ügyben emelt vádat a restitúciós bizottság tagjai ellen. Október végén szintén a bukaresti ítélőtábla első fokon felmentette Markó Attilát egy hasonló ügyben, amelyben a restitúciós bizottság tagjait azzal vádolták, hogy megszavaztak egy 128 millió euró értékű kártérítést szintén Horia Simu üzletembernek egy ingatlanért, holott az ügyészség szerint az valójában 58 millió eurót ért, így az államot 70 millió euróval károsították meg.
   
Egy másik hasonló ügyben tavaly októberben a legfelsőbb bíróság felmentette Markó Attilát, miután első fokon a bukaresti ítélőtábla még öt év szabadságvesztésre ítélte.

A legfelsőbb bíróság akkori ítélete indoklásában kimondta, hogy a kárpótlási testület tagjai nem vonhatók felelősségre egy hivatalos értékbecslés tartalmának esetleges helytelenségéért. Markó Attila 2014 óta Magyarországon él.
 

MTI
Címkék:
  • Palkovics: "Lízingelt miniszter vagyok"
    Magyarország komoly versenyelőnye a 2010 óta jellemző, tartós politikai stabilitás. Abban biztosan nem leszek partner, hogy bárki légből kapott találgatásokkal bomlassza a magyar kormány egységességét. Különösen a vírusválság okozta világméretű bizonytalanságok közepette...
  • Lezárulóban az egészségügyi dolgozók oltása
    Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Alantas gúnnyal ágyúzott kereszténység
    Egy ítélőmester, aki emberek sorsáról dönt, azzal a szélsőséges megfogalmazással élt, hogy a megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel. 2015-ben Párizsban egy hasonlóan jópofa rajz miatt 12 ember halt meg és további 11-en megsebesültek. Igaz, az a rajz egy másik vallást gyalázott meg.
MTI Hírfelhasználó