A lengyel vétó mellett áll a megkérdezettek többsége
2020. november 29. 11:57

A megkérdezett lengyelek döntő többsége úgy véli, hogy az uniós kormányoknak igenis vétójoguk van bizonyos helyzetekben – ez derül ki egy friss felmérésből, amelyet a lengyel Wpolityce online hírportál készített.

A lengyel válaszadóktól azt kérdezték: Ön szerint joguk van-e az európai uniós országok kormányainak vétót emelni abban az esetben, ha meg vannak győződve arról, hogy az állam alapvető jogai veszélyben vannak?

A megkérdezettek 58 százaléka igennel felelt – 29 százalékuk határozott igennel, 29 százalékuk pedig „inkább igennel”. A válaszadók 10 százaléka határozott nemmel válaszolt a kérdésre, további 9 százalékuk a bizonytalanabb „valószínűleg nemmel”. Az 1058 megkérdezett 23 százaléknak egyáltalán nem volt véleménye a témában.

A Dziennik Gazeta Prawna lengyel lapban múlt héten kedden közzétett közvélemény-kutatás eredménye is hasonló eredményt hozott: a lengyelek többsége támogatta, hogy a kormány vétózza meg az uniós költségvetést, amennyiben a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik. A válaszadók 57 százaléka kifejezetten a vétó pártján állt.

A válaszadók 64 százaléka úgy vélte, hogy Brüsszelnek nem kellene beleszólnia a magyarok dolgába, ugyanakkor 30 százalék indokoltnak tartja a beavatkozást Fotó: SZAZADVEG.HU / V4NA

A magyarországi Századvég Alapítvány hasonló témában végzett közvélemény-kutatása azt mutatta ki, hogy a megkérdezett magyarok 81 százaléka nem tartja helyesnek, hogy az Európai Unió a súlyosbodó pandémiás helyzetben feltételekhez kötné a pénzügyi támogatást. A válaszadók 64 százaléka úgy vélte, hogy Brüsszelnek nem kellene beleszólnia a magyarok dolgába, ugyanakkor 30 százalék indokoltnak tartja a beavatkozást.

Mint ismeretes, Lengyelország és Magyarország november 16-án megvétózta az EU hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló határozatot, miután jogállamisághoz kötötték az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter találkozója Varsóban 2020. október 22-én. MTI/KKM/Király Márton

V4NA
Címkék:
  • Lezárulóban az egészségügyi dolgozók oltása
    Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Életellenes fordulatot hoz Joe Biden elnöksége
    Biden már a választási kampány alatt is hangsúlyozta, hogy korlátlan számú, igényalapú abortuszra vonatkozó jogokat fog a szövetségi törvényben rögzíteni és azt az amerikai adófizetők pénzével finanszírozni, ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat a tagállamokat, amelyek életpárti rendelkezéseket akarnának hozni.
  • Alantas gúnnyal ágyúzott kereszténység
    Egy ítélőmester, aki emberek sorsáról dönt, azzal a szélsőséges megfogalmazással élt, hogy a megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel. 2015-ben Párizsban egy hasonlóan jópofa rajz miatt 12 ember halt meg és további 11-en megsebesültek. Igaz, az a rajz egy másik vallást gyalázott meg.
MTI Hírfelhasználó