Ujhelyi: A magyar kormány "belerúgott" a hajléktalanokba
2020. november 29. 12:30

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint szégyen, hogy a Fidesz nem szavazta meg az Európai Parlament (EP) európai hajléktalanság felszámolásáról szóló javaslatát.

Az ellenzéki politikus vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EP 647 igen, 13 nem szavazattal és néhány tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Az Európai Néppártból érkezett tartózkodások mind a fideszes EP-képviselőktől származtak - tette hozzá.

Ujhelyi István kiemelte: Magyarországon több tízezer hajléktalan van, a szociális ellátórendszer viszont csak néhány ezer ember befogadására képes.

A magyar kormány két évvel ezelőtt "belerúgott" a hajléktalanokba, amikor kriminalizálta a hajléktalanságot, és rendészeti eszközökkel próbálta megoldani a kérdést - mondta a képviselő, aki szerint a problémát letagadva, a rendőrség eszközeit használva nem lehet megoldani ezeknek az embereknek a helyzetét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt még több ember kerülhet az utcára, pedig a "lakhatás alapvető emberi jog."

Az EP által elfogadott stratégia célja, hogy 2030-ra felszámolja a hajléktalanság problémáját az Európai Unióban. Ehhez a javaslat szerint folyamatosan nyomon kell követni az érintetteket, létre kell hozni egy uniós keretrendszert, amely segít felszámolni a hajléktalanságot, valamint a tagállamoknak felelősséget kell vállalniuk a probléma megoldásáért, biztosítaniuk kell az egyenlő hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz, a hajléktalanokat segítő civil szervezeteknek pedig pénzügyi támogatást kell adni - ismertette a javaslatot a képviselő.

Ujhelyi István arra kérte a Fidesz EP-képviselőit, magyarázzák meg, hogy miért nem támogatták ezt az állásfoglalást.

MTI
Címkék:
  • Lezárulóban az egészségügyi dolgozók oltása
    Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Életellenes fordulatot hoz Joe Biden elnöksége
    Biden már a választási kampány alatt is hangsúlyozta, hogy korlátlan számú, igényalapú abortuszra vonatkozó jogokat fog a szövetségi törvényben rögzíteni és azt az amerikai adófizetők pénzével finanszírozni, ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat a tagállamokat, amelyek életpárti rendelkezéseket akarnának hozni.
  • Alantas gúnnyal ágyúzott kereszténység
    Egy ítélőmester, aki emberek sorsáról dönt, azzal a szélsőséges megfogalmazással élt, hogy a megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel. 2015-ben Párizsban egy hasonlóan jópofa rajz miatt 12 ember halt meg és további 11-en megsebesültek. Igaz, az a rajz egy másik vallást gyalázott meg.
MTI Hírfelhasználó