Az elnyomott franciáknak állítottak karácsonyfát Csepelen
2020. november 29. 22:51

Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő (b), Bayer Zsolt újságíró, publicista (b2), Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője (b3), Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j2) és Kispál György katolikus pap (j) a franciaországi Bordeaux-nak állított karácsonyfánál Csepelen 2020. november 29-én. MTI/Máthé Zoltán

A magyar és a francia zászló színeit megjelenítő díszekkel állítottak karácsonyfát a karácsony egyik jelképétől megfosztott bordeaux-iaknak Csepelen vasárnap, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia udvarán. Az adventi koszorú első gyertyáját Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára gyújtotta meg.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára meggyújtja az első adventi gyertyát a franciaországi Bordeaux-nak állított karácsonyfánál Csepelen 2020. november 29-én. MTI/Máthé Zoltán

Egyszerre szürreálisnak és felemelőnek nevezte a pillanatot a karácsonyfa állítás ötletgazdája, Bayer Zsolt újságíró. Az elmúlt 30 évben nem gondoltuk volna, hogy egyszer megéljük, hogy Közép-Európában kell egy francia városnak karácsonyfát állítani – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy amikor általános iskolás volt, nem a Mikulás, hanem a Télapó jött, és nem karácsonyt, hanem fenyőünnepet tartottak az iskolában.

De a karácsonyfa-állítást még azokban az időkben sem akadályozták meg – tette hozzá.

Most Budapestről, Csepelről üzenhetjük a bordeaux-i, francia polgároknak, hogy nincsenek egyedül, és Csepelen minden évben állni fog egy karácsonyfa nekik – mondta Bayer Zsolt.
Bordeaux radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic korábban azt mondta: szerinte a fenyőfák olyan kivágott fák, amelyek már halottak, ezért nem engedélyezte a hagyományos karácsonyfa-állítást a francia város főterén.

A csepeli karácsonyfa-állítás alkalmával Kispál György katolikus pap áldotta meg a fát, majd Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. A rendezvényen részt vett Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Selmeczi Gabriella kormánypárti országgyűlési képviselő is.

A franciaországi Bordeaux-nak Bayer Zsolt újságíró, publicista kezdeményezésére állított karácsonyfa Csepelen 2020. november 29-én. MTI/Máthé Zoltán

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
  • Az unióban hiány van a vakcinából, a baloldal mégis a kormányt hibáztatja
    EU-csúcs lesz csütörtökön Brüsszelben. A videókonferencián a tagállamok vezetői vesznek részt, és a téma természetesen a járványhelyzet lesz. Már Angela Merkel is az orosz vakcinákról tárgyal Putyinnal.
  • Konzervatív politika itt és most
    Mivel a progresszív liberálisok támadása radikális, mi is radikálisok vagyunk válaszainkban.
MTI Hírfelhasználó