Michal Wójcik: Lengyelország nem eladó
2020. november 30. 14:54

 

Az uniós pénzek ellenében az Európai Unió (EU) egy új jogrendet akar bevezetni, Lengyelország azonban nem eladó - szögezte le az uniós költségvetési vita kapcsán Michal Wójcik lengyel igazságügyi miniszterhelyettes egy hétfőn megjelent lapinterjúban.

"Valakik föderációvá akarják átalakítani az EU-t, elérni, hogy befolyásolhassák Lengyelország jogrendjét" - nyilatkozott az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország politikusa a Rzeczpospolita napilapnak. Hozzátette: "Azonos neműek házasságát akarják ránk kényszeríteni, és azt, hogy ezek a párok gyermekeket fogadhassanak örökbe, a vallást pedig ki akarják szorítani a nyilvánosságból".

Wójcik szerint a változásokba való beleegyezés cserébe járnának az uniós pénzeszközök a tagállamoknak.

"Egyenesen kimondom, Lengyelország nem eladó" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az uniós költségvetési megállapodást Lengyelország és Magyarország a jogállamisági feltételek miatt november közepén nagyköveti szinten elutasította, a múlt heti közös magyar-lengyel miniszterelnöki nyilatkozatban pedig megerősítették, hogy szükség esetén készek vétózni.

"Az uniós tagság érték, de nem lehet beleegyezni az EU alapszerződéseinek és a lengyel alkotmánynak a megsértésébe" - jelentette ki Wójcik. A következő sokéves költségvetéshez fűződő mechanizmust a miniszterhelyettes az Európai Bizottság (EB) Jogi Szolgálata által kiadott véleményre is utalva jogsértőnek nevezte.

"Sajnos, az EU nyugati részéből származó politikusok egy része elszánta magát arra, hogy áterőlteti ezt a jogállamiságot sértő dokumentumot" - fogalmazott.

Reagálva az Európai Parlamentben egy holland képviselő részéről elhangzott véleményre, miszerint a vétójog az EU-ban csak a közösségi költségvetés nettó befizetőinek járna, a politikus rámutatott: Németország mellett Hollandia a közös uniós piac legnagyobb haszonélvezője. Az EB tavalyi adatait idézve, elmondta: Hollandia évi 84 milliárd eurót keres a közös piacon, míg Lengyelország 44 milliárdot.

"A pénzügyi haszon nemcsak az uniós forrásokból ered, hanem más tényezők egész sorából is" - húzta alá Wójcik.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn az uniós költségvetési tárgyalások kapcsán a Facebook közösségi honlapján azt írta: az EU egységéhez a vétójog is hozzájárul.

"Védeni fogjuk az európai országok szuverenitását, az alapszerződések betűjét és szellemét, a hazák Európáját" - olvasható Morawiecki bejegyzésében.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó