Morvaországi magyarok mondtak köszönetet Gulyás Gergelynek
2020. december 1. 19:04

A Cseh Köztársaság miniszterelnöke megköszönte Magyarország miniszterelnökének azt, hogy Magyarország a nyár folyamán bekészített készletéből 150 darab lélegeztetőgéppel segítette ki a Cseh Köztársaság polgárait. „Ezennel a magam és a Brünni Magyar Polgári Egyesület nevében szintén szeretnék csatlakozni, ezen baráti, gyors és nemes gesztus megköszönéséhez” – írta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek Lelovics Pál, a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnöke. A morvaországi magyar vezető a Gondolának is eljuttatta a levelet.

50509

Lelovics Pál - felvidek.ma

Az anyagból kiderül: a PROMA REHA s.r.o. csehországi cég, a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségének közbenjárásával arra kérte a magyarországi üzleti felet, hogy tekintettel a koronavírus okozta csehországi komoly helyzetre, részesítse haladékban az 1500 darab nála megrendelt kórházi betegágy leszállítás határidejének tárgyában. „Ennek a kérésnek a magyarországi megrendelő minden további huza-vona nélkül eleget tett, amivel tanúbizonyságot mutatott a bajban lévő, egy másik V4 tagország polgáraival meglévő empatikus szolidaritásáról” - olvasható a Gondolának is elküldött levélben.

A brünni magyar elnök kifejezte: „Mi, a Cseh Köztársaságban élő, zömében Felvidékről származó magyarok, (lehetünk vagy tízezren) akik éppúgy eredetiben olvassuk Arany János Toldiját, mint Jaroslav Haąek ©vejkjét, érezzük és tudjuk, hogy ahhoz, hogy itt a közép- európai térségben egyéni boldogságunkat, ki-ki maga sikerrel építhesse fel, elengedhetetlen feltétel az ebben a régióban élő polgárok békés egymás mellett élése. És ehhez szükséges az egymás iránti bizalom és jóakarat megléte.”

Lelovics Pál morvaországi magyar civil vezető arra figyelmeztet: a térség országait, nemzeteit ne fordíthassák egymás ellen ártani akaró szélsőségesek. Mint fogalmaz: „Ha ez a jó iránti óhaj nem lenne valós, akkor egy rosszakaratú harmadik ’nevető fél' a baráti viszonyba, célirányos hazugságaival vagy féligazságaival, könnyedén éket tudna verni, mivel:'Aki ütni akar, botot talál.'- vagyis - 'Kdo chce psa bít, hůl si vľdy najde'”- fejeződik be cseh közmondással a Gondolához eljuttatott brünni levél.
 

gondola
Címkék:
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Ma van a magyar kultúra napja
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
MTI Hírfelhasználó