Koronavírus - Ismét rekordot döntött a járvány Németországban
2020. december 2. 11:10

Karte: Deutschlands Corona-Hotspots – Infografik

Újabb csúcsra emelkedett és megközelítette az ötszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 487 haláleset történt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Így már 17 123 áldozata van a járványnak.

Az eddigi rekord 426 volt, az előző héten pénteken, november 27-én jegyezték fel.

Ugyanakkor az új fertőződések száma csökkent. Az RKI-hoz egy nap alatt 17 270 pozitív vírustesztről érkezett jelentés. Ez csaknem tízszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 18 633-hez képest.

Az új esetekkel együtt 1 084 743 ember szervezetében mutatták ki a vírust, amelyet nagyjából kétharmaduk már legyőzött.

A járvány nyár végén kibontakozott második nagy hulláma miatt novemberre új korlátozásokat vezettek be Németországban. A fertőződések számának robbanásszerű növekedése így megállt, de a várt trendforduló nem következett be a hónap végéig. Ezért december 20-ig meghosszabbították a korlátozásokat, és több szabályt meg is szigorítottak. Így például két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket, a maszkviselés pedig már a munkahelyeken is kötelező, és valamennyi közterületen, ahol hosszabb ideig sok ember van együtt.

Meghosszabbították az idegenforgalom és a vendéglátás szinte teljes leállásáról szóló szabályokat is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. A kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenysége is szünetel. Ugyanakkor továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

A járványhelyzet tartományonként eltérő, a legsúlyosabb Szászországban, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosonként 257 új esetet regisztráltak, ami csaknem a duplája a 16 tartományt együttvéve számított 137-nek. Ezért a tartományi kormány a tavaszi első hullám idején alkalmazott megoldásokhoz hasonlóan szigorú intézkedéseket vetett be.

A legfontosabb a kijárási korlátozás, amely csaknem valamennyi járásban érvényes. A négymillió szászországi lakos túlnyomó többsége csak feltétlenül szükséges esetben - például bevásárlás, munkavégzés - és a lehető legrövidebb időre hagyhatja el otthonát. Korlátozták egyebek mellett a szeszesital-forgalmazást is.

Ugyanakkor a legtöbb szolgáltatás és a kiskereskedelem továbbra is működhet, eltérően a gazdaságot csaknem teljesen befagyasztó tavaszi zárlattól.

A lakosságnak fegyelmezetten be kell tartania az összes szabályt, és legkésőbb karácsonyig vissza kell szorítani a vírust. "Az alternatíva a teljes zárlat és a teljes kijárási tilalom, amit mindenképpen el kell kerülni" - mondta Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök a ZDF országos köztelevíziónak.

Kiemelte, hogy az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is vészesen nő. A kórházak "szélsőségesen feszített helyzetben", teljesítőképességük határának közelében vannak, "pedig még el sem kezdődött az influenzaszezon" - mondta a politikus.

Németország egészét tekintve a legnagyobb nyomásnak kitett intenzív osztályokra nehezedő teher némileg csökken. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a hétfői hét után kedden további hárommal csökkent, 3918-ra. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2354 beteg - szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 598 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5460 ágy szabad.

MTI
Címkék: