AK: Ursula von der Leyen továbbviszi Jean-Claude Juncker politikai örökségét
2020. december 2. 13:51

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke folytatta elődje, Jean-Claude Juncker politikai örökségét: a "szerződések őre" szerep helyett markánsan politikai bizottságot hozott létre - közölte Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s projektvezetője szerdán, online sajtótájékoztatón.

Az elemző az Európai Bizottság elnökének egyéves tevékenységét értékelve emlékeztetett arra, hogy a Jean-Claude Juncker vezette "nyíltan politikai" bizottsághoz - megfogalmazása szerint - két "stigmaként égő", "óriási politikai baklövés" kötődik: a 2015-ös migrációs válság félrekezelése és a Brexit, Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból.

Az Ursula von der Leyen vezette testület belépésekor "a tagállamok részéről" egyfajta várakozás volt érzékelhető, hogy egy kevésbé politikai, inkább az EU-s szerződések őre szerepét magáénak valló bizottság kezdi meg munkáját - mondta Kovács Attila. Hozzátette: az új elnök személyével kapcsolatban az is "óvatos optimizmusra adott okot", hogy - úgy tűnt - olyan német politikus kerül az Európai Bizottság élére, aki nagyobb megértést tanúsít a közép-kelet-európai tagállamok iránt.
 
A projektvezető szerint az elmúlt egy év alatt azonban ezek az illúziók szertefoszlottak - jelentette ki.    
 
Kovács Attila közölte: Ursula von der Leyen a bizottság fő szövetségesének az Európai Parlamentet (EP), azon belül is elsősorban baloldali-liberális-zöld frakciót tekinti.
 
Hozzátette, az elnök politikai elképzelései nagyon erős átfedést mutattak az EP balliberális vezetőinek nézeteivel.

Kovács Attila arról is beszélt: a koronavírus-járvány súlyosságát - álláspontja szerint - a bizottság nem ismerte fel időben, és a testület "tétlensége" is hozzájárult a vírus okozta károkhoz Európában.

A migrációra térve azt mondta, hogy az Európai Bizottság szeptemberi csomagjából "sajnálatos módon a sorok között ismét kiolvasható volt a migránsok szétosztásának ötlete". Úgy folytatta: a bizottság migrációs cselekvési tervében pedig már az szerepel, hogy ösztönözni kell a migránsok politikai részvételét a társadalom életében, azaz megadni nekik a szavazójogot, amivel - mint mondta - a testület "vékony jégre lépett".

Kurucz Orsolya projektvezető-helyettes a többi között azt mondta: az Európai Bizottság jelenlegi ciklusában is folytatódik a tagállamok hatásköreinek "lopakodó elvonása". Erre példaként említette Ursula von der Leyennek az európai egészségügyi unió létrehozását célzó javaslatát, illetve az uniós külpolitikai döntések esetében az egyhangúlag hozott határozatokról a minősített többségre való áttérést.

Még a Juncker-bizottsághoz képest is erősebbé vált a mostani Európai Bizottság törekvése a jogállamiság kérdésének hangsúlyozásával kapcsolatban - jegyezte meg a projektvezető-helyettes.

MTI
Címkék: