Koronavírus - Marad a szlovén zárlat, ütemterv a korlátozások enyhítésére
2020. december 3. 18:58

Meghosszabbította a szlovén kormány az új koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseket az országban, így marad a több mint egy hónapja tartó teljes zárlat - közölte Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtökön, a kabinet ülését követően.

A kormány elfogadta azt az ütemtervet is, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Amennyiben heti bontásban 1350 fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, részben újraindulhat a tömegközlekedés, kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, a fodrász- és szépségszalonok.

Abban az esetben, ha mindkét fenti adat ezer alá esik, újranyithatnak a szolgáltatások, az üzletek és az óvodák. Az általános iskolák első három osztályában megkezdődhet a tantermi oktatás. Továbbá engedélyezik a nyílt téri sportolást, beleértve a síelést is, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig lesz megengedett.

Hogyha ez a szám a napi új fertőzöttek esetében 600, a kórházban kezelt betegek esetében 500 alá mérséklődik, az általános iskolák és a középiskolák is tantermi oktatásra állnak át. Emellett feloldják a lakhelyelhagyási és éjszakai kijárási tilalmat.

Háromszáz-háromszáz fő alatt megszűnik az összes korlátozás, a higiéniai előírások betartása mellett pedig újranyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 1772-vel 81 338-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 45 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1592-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1289-en vannak kórházban, közülük 198-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 4534 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 139 415-öt. Az elmúlt napon 48 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1964-re emelkedett. Kórházban 2501 beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormány törvénymódosító javaslatot küldött a parlamentnek, amelyet sürgősségi eljárásban fogadnak el pénteken. Eszerint már szombattól 500 kunára (mintegy 24 000 forint) büntetnék azokat a természetes személyeket, akik nem vagy szabálytalanul viselik a maszkot, valamint 10 ezer kunára (közel fél millió forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magán összejöveteleket szerveznek.

Amennyiben a bírságot a helyszínen kifizetik a szabálysértők, az összeg a felére csökkenhet. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

MTI
Címkék:
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
  • Az unióban hiány van a vakcinából, a baloldal mégis a kormányt hibáztatja
    EU-csúcs lesz csütörtökön Brüsszelben. A videókonferencián a tagállamok vezetői vesznek részt, és a téma természetesen a járványhelyzet lesz. Már Angela Merkel is az orosz vakcinákról tárgyal Putyinnal.
  • Konzervatív politika itt és most
    Mivel a progresszív liberálisok támadása radikális, mi is radikálisok vagyunk válaszainkban.
MTI Hírfelhasználó