Koronavírus - Olaszországban egy nap alatt 993 beteg halt meg
2020. december 3. 20:30

Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában 993 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés következtében az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. Ez a legmagasabb szám a koronavírus-járvány február végi kezdete óta.

Eddig március 27-én volt a legtöbb halott Olaszországban, akkor 969 beteg halt meg a vírus okozta betegségben.

Az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma nem volt kiemelkedően magas, túllépte a 23 ezret a korábbi 20 ezer után.

A halottak száma viszont csütörtökre jelentősen megugrott a szerdai 684-hez képest.

A legtöbb halottat, 347-t Lombardiából jelentették, száz- száz körüli volt az egy nap alatt elhunytak száma Piemontban és Veneto tartományban.

A halottak száma a járvány kitörése óta elérte az 58 038-t az országban. 

Március végéhez képest különbséget jelent, hogy akkor a járvány első hónapjában napról napra fokozatosan emelkedett a halottak száma, amely március 27-én tetőzött, majd csökkenésnek indult. A március 18. és 27. közötti héten indultak el a fegyveres erők kamionjai a lombardiai Bergamo városából más térségek krematóriuma felé. Olaszországban eddig még egy nap sem sikerült nullázni a halottak számát.

Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 760 ezret: a hatósági karanténban és kórházban kezeltek száma az utóbbi egy hét alatt több mint húsz százalékkal csökkent. Kórházban jelenleg több mint 31 ezren vannak, intenzív osztályon 3597 beteget kezelnek, ami a fertőzöttek 0,5 százaléknak felel meg.

Domenico Arcuri, a járványhelyzet kezelésével megbízott kormánybiztos emlékeztetett, hogy március utolsó hetében az azonosított betegek 6,7 százalékát kezelték intenzíven. Arcuri hangsúlyozta, hogy az októbertől fokozatosan bevezetett, majd novembertől ismételten szigorított intézkedések eredményesnek bizonyultak: a korábbi 18 százalékról 10,2 százalékra sikerült csökkenteni a tesztelések és az azokon szűrt fertőzöttek arányát. Csütörtökon több mint 226 ezer tesztet végeztek. Február vége óta a fertőzöttek száma túllépte az 1,6 milliót.

Giuseppe Conte miniszterelnök az esti órákban jelenti be a péntektől életbe lépő és január 15-ig érvényes korlátozó intézkedéseket. Korábbi bejelentések szerint az ünnepek alatt megtiltják nemcsak a tartományok, hanem a települések, városok közötti mozgást is.

MTI
Címkék:
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
  • Az unióban hiány van a vakcinából, a baloldal mégis a kormányt hibáztatja
    EU-csúcs lesz csütörtökön Brüsszelben. A videókonferencián a tagállamok vezetői vesznek részt, és a téma természetesen a járványhelyzet lesz. Már Angela Merkel is az orosz vakcinákról tárgyal Putyinnal.
  • Konzervatív politika itt és most
    Mivel a progresszív liberálisok támadása radikális, mi is radikálisok vagyunk válaszainkban.
MTI Hírfelhasználó