A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon
2020. december 4. 11:09

A nyugat-bengáli Morapaiban november 28-ára virradó éjjel ismeretlen tettesek lerombolták a Boldogságos Szűz Mária és Kalkuttai Szent Teréz anya szobrát, melyek a Szent Szív-templom külső fülkéiben álltak.
hirdetés

A plébános és helyettese november 28-án reggel 6 órakor vették észre, hogy összetörték a szobrokat, majd értesítették a falu tanácsának vezetőjét, valamint a helyi rendőrséget.

„A két szobrot apró darabokra törték” – mondta el Shyamal Bose, a baruipuri egyházmegye püspöke, miután ellátogatott a plébániára. „A hatóságok biztosítottak minket, hogy a lehető leghamarabb letartóztatják a tetteseket, és azonnal pótolni fogják a szobrokat.”

A Fides hírügynökséghez eljuttatott közleményében az Indiai Keresztények Világtanácsa (Global Council of Indian Christians, GCIC) aggodalmának adott hangot az India különböző államaiban, legfőképpen a törzsi népcsoportok által lakott területeken tapasztalható keresztényellenes megnyilvánulások miatt. A karácsonyhoz közeledve a tanács azt reméli, „az indiai társadalomban a béke és a harmónia győzedelmeskedik majd, és Krisztus, a béke Fejedelme békességet és biztonságot hoz az indiai híveknek”.

Nyugat-Bengál India egyik állama az ország keleti régiójában, a Bengáli-öböl mentén. Székhelye Kalkutta. Több mint 91 millió lakosával a negyedik legnépesebb állam Indiában.

Vallásilag sokszínű állam, regionális kulturális és vallási sajátosságokkal. A hinduk vannak többségben (70,54 százalék), de az államban nagyszámú muszlim lakosság (27,01 százalék) is él. A keresztények (0,72 százalék), a buddhisták (0,31 százalék) és a más vallásokhoz tartozók a népesség kis részét alkotják.

A Krisztus-követők többsége úgynevezett bengáli keresztény, mely közösség a 16. században a portugálok megjelenésével jött létre. A 19. században, a bengáli reneszánsz idején a népcsoport felső rétegéből sokan a keresztény hitre tértek. A bengáli keresztényeket „mintakisebbségnek” tekintik Indiában, mert jelentősen hozzájárultak a bengáli kultúra és társadalom fejlődéséhez az elmúlt két évszázadban. (Forrás: Wikipedia)

Az indiai keresztény közösségek ellen elkövetett erőszakos cselekedeteket megfigyelő Egyesült Keresztény Fórum (United Christian Forum, UCF) MapViolence weboldala szerint az esetek többségét Uttar Prades, Madhja Prades és Cshattíszgarh államokban jegyezték fel. Szeptember 1-je és december 2-a között országos viszonylatban 76 keresztényellenes – embereket, tárgyakat vagy helyeket érintő – erőszakos cselekmény történt. Januártól novemberig összesen 250 esetet regisztráltak.

Az ilyen támadások hátterében – magyarázta az Egyesült Keresztény Fórum – hamis hírek, rosszindulatú propaganda áll; például hogy a keresztények igyekeznek áttéríteni a hindu hívőket, amiért akár pénzt is kínálnak. Ezek az előre megtervezett módon, a közösségi médiában terjesztett hírek erőszakos reakciót váltanak ki. „Az indiai keresztények tisztelik a törvényt, és jóindulattal vannak honfitársaik iránt” – szögezi le az UCF.

Forrás: Fides hírügynökség

Kép: LiCAS.news 

magyarkurir.hu
Címkék:
  • Lezárulóban az egészségügyi dolgozók oltása
    Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Életellenes fordulatot hoz Joe Biden elnöksége
    Biden már a választási kampány alatt is hangsúlyozta, hogy korlátlan számú, igényalapú abortuszra vonatkozó jogokat fog a szövetségi törvényben rögzíteni és azt az amerikai adófizetők pénzével finanszírozni, ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat a tagállamokat, amelyek életpárti rendelkezéseket akarnának hozni.
  • Alantas gúnnyal ágyúzott kereszténység
    Egy ítélőmester, aki emberek sorsáról dönt, azzal a szélsőséges megfogalmazással élt, hogy a megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel. 2015-ben Párizsban egy hasonlóan jópofa rajz miatt 12 ember halt meg és további 11-en megsebesültek. Igaz, az a rajz egy másik vallást gyalázott meg.
MTI Hírfelhasználó