Elítélték a felvidéki újságíró-gyilkosság felmentett vádlottját másik ügyben
2020. december 4. 14:16

Első fokon 21 év fegyházbüntetésre ítélte pénteken a besztercebányai különleges büntetőbíróság Alena Zsuzsovát, a szlovák újságíró-gyilkosság egyik felmentett vádlottját egy másik gyilkossági ügyben, amelyben a vád szerint közvetítő szerepet játszott - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Alena Zsuzsová továbbra is rács mögött marad | hírek.sk

Alena Zsuzsová - hirek.sk

Zsuzsovát - akit Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője közel három évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása ügyében közvetítéssel vádoltak - szeptemberben felmentette az ügyben ítélkező bazini székhelyű különleges bíróság. A nő ellen azonban már akkor folyamatban volt egy másik bírósági eljárás is, Basternák László volt ógyallai polgármester 2010-ben elkövetett meggyilkolásának ügyében, amelyben - akárcsak a Kuciak-ügyben - Zsuzsovát azzal vádolták, hogy közvetített a gyilkosság megrendelésében. Ebben született most elmarasztaló ítélet, elsőfokon.

Az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolása kapcsán a  börtönből jelentkezett egy tanú | Paraméter

Basternák László, Ógyalla egykori polgármestere - parameter.sk

A besztercebányai különleges büntetőbíróság pénteken ugyancsak 21 év fegyházban letöltendő büntetésre ítélte a per másik két szereplőjét, Roman Ostruzlíkot a gyilkosság megrendelése miatt, illetve Vladimír Mosnárt, akit bűnrészességért ítéltek el a gyilkosságban. A gyilkosság tulajdonképpeni elkövetőjét, Stefan Kaluzt már korábban elítélték, ő már 25 éves fegyházbüntetését tölti.
   
A nyílt utcán, kivégzésszerűen elkövetett gyilkosság megrendelésének hátterében sajtóközlések politikai harcot, de gazdasági érdekeket egyaránt sejtetnek. Tény, hogy Bastrnák Lászlót, korábban már két alkalommal is megpróbálták megölni, mielőtt 2010-ben a saját háza előtt lelőtték.
   
Zsuzsová és a másik két férfi, akikre pénteken a besztercebányai bíróság egyaránt súlyos büntetéseket rótt ki, végig és teljes mértékben tagadták bűnösségüket.

Állításuk szerint a vád tanúi célirányosan hazudtak annak érdekében, hogy ily módon kerüljék el saját felelősségre vonásukat. Az ítéletek ellen a vádlottak és az ügyészek is fellebbeznek.
 

MTI
Címkék:
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
  • Az unióban hiány van a vakcinából, a baloldal mégis a kormányt hibáztatja
    EU-csúcs lesz csütörtökön Brüsszelben. A videókonferencián a tagállamok vezetői vesznek részt, és a téma természetesen a járványhelyzet lesz. Már Angela Merkel is az orosz vakcinákról tárgyal Putyinnal.
  • Konzervatív politika itt és most
    Mivel a progresszív liberálisok támadása radikális, mi is radikálisok vagyunk válaszainkban.
MTI Hírfelhasználó