Különleges képeskönyv készült Kőszegről
2020. december 5. 12:23

Miért Kőszeg? | Kőszeg | Turizmus | Nyitólap |

A koronavírus-járvány miatt online mutatják be Kőszegen azt a különleges képeskönyvet, ami az utóbbi öt évben a történelmi kisvárosban a KRAFT Kreatív Város Fenntartható Vidék program keretében megvalósult fejlesztéseket és eredményeket ismerteti - közölte az MTI-vel a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete.

Az ISES (Társadalomtudományok- és Európa-tanulmányok Intézete) Alapítvány munkatársai Miszlivetz Ferenc professzor irányításával már a kétezres évek végén felvázolták a Kőszeg-KRAFT program alapkoncepcióját, amely a kulturális értékek, a hagyományok az épített örökség megóvását, valamint a minőségi feloktatás és tudományos kutatás fejlesztését ötvözi és a vidékfejlesztés szerves részeként kezeli.

A Minszterelnökség 2014-ben adott megbízást egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, majd ennek alapján 2016-ban a kormányzat 1,5 milliárd forint támogatást nyújtott a megvalósításhoz, amelyek programját már a professzor által főigazgatóként vezetett Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) dolgozott ki.

A több mint 180 oldalas kiadványban nemcsak a szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint felújított, többségükben műemléki oltalom alatt álló épületekről, az Európa Házról, a  Zwingerről, a Szemző-házról, a Festetics-palotáról, a sgraffittós házról vagy a jövőben szállodaként üzemelő - nemrég átadott - bencés rendházról találhatunk jól sikerült fotókat, de a koncepcióban nekik szánt további funkcióikról is olvashatunk.

A megújult épületek többségében olyan közösségi tereket, előadótermeket, könyvtárakat, kutatói szobákat és szálláshelyeket alakítottak ki, amelyeket a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének és a Pannon Egyetem kőszegi campusának hallgatói és oktatói, valamint az intézmények által gyakorta rendezett nemzetközi konferenciák résztvevői is használhatnak.

A kiadványban szerepelnek a további tervek is, hiszen már megkezdődött a kőszegi Bálház felújítása, de a tervek között szerepel a zsinagóga és rabbiház felújítása, a Professzorok Házának létrehozásával az evangélikus haranglábnál a "torony-élmény" fejlesztése, valamint a MÁV-internátus épületének felújítása, ezt követően pedig egyetemi és kutatási célokra való hasznosítása is.

A koronavírus-járvány miatt a könyvbemutatót a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete közösségi oldalán www.facebook.com/iask.hungary követhetik az érdeklődők hétfőn délután négy órától.

MTI
Címkék:
  • Felpörgött a baloldali álhírgyár
    z ellenzék az oltásellenességből akar politikai hasznot húzni, emiatt indított petíciót például a kínai készítmények ellen – közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Kettőzött erővel küzdenek a székely petíció végső sikeréért
    – Nincs más választásunk, sikerre kell vinni a székely petíciót azok után, hogy az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról a Minority SafePack kezdeményezést – erről beszélt lapunknak Pesty László kampányfőnök. Ennek érdekében a kampányhajrában három országba is ellátogatnak, hogy ne csak szükséges hetedik országban, hanem még több államban elérjék a jogszabályban előírt aláírásszámot. Nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre.
  • Egész Európa Kínában áll sorban a vakcináért
    „Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét” – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
MTI Hírfelhasználó