Kásler: Megbízható vakcinát fogunk alkalmazni
2020. december 5. 16:54

– Magyarországon biztosan nem alkalmazunk olyan vakcinát, ami nem hatásos és szövődménye van. Specialistáink világszinten dolgoznak, és az ő véleményük fog segíteni akkor, amikor a lakosság az új kormányzati portálon iratkozik fel az oltásokra – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában. A miniszter beszélt a csehországi és a hazai járványügyi tendenciákról, és szót ejtett a pedagógusok és szociális munkások ingyenes és önkéntes gyorstesztjéről is.

Magyarország a vakcinák területén világhatalom, a Nemzeti Népegészségügyi Központ specialistái pedig világszinten dolgoznak. A vizsgálatok végén az ő nyilatkozatuk lesz a mérvadó, a Vakcina.gov.hu kormányzati portálon az emberek tájékoztatása pedig hiánytalan lesz, mikor az oltásra való jelentkezés előtt a vakcinák közötti választásra kerül sor – mondta.

A miniszter emlékeztetett: a nagy járványok megelőzését az oltások tették lehetővé, már eddig is sok tízmillió ember köszönheti életét az oltásoknak. A jelenlegi járvánnyal kapcsolatban nehezményezte, hogy rengeteg téves információ látott napvilágot, ami megnehezíti az oltási hajlandóság becslését. További problémának nevezte azt, hogy a politikum is átszőtte a vakcina kérdését. A hazai oltásokkal kapcsolatosan így fogalmazott: Magyarországon biztos nem alkalmazunk olyan vakcinát, ami nem hatásos és szövődménye van.

Az európai járványhelyzetről elmondta, kedvező változásokat lehet észlelni. Példának Csehországot hozta fel, ahol tetőzött a járvány, csökken a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma is. Meglátása szerint Magyarországon külön kell kezelnünk két fontos adatot: a fertőzöttek számának emelkedési mutatóját, emellett a kórházi és intenzív ápolást igénylő betegszám alakulását. Hazánkban az utóbbi számadatokból láthatjuk, hogy nem történt lényeges emelkedés.

Megnyugtatónak nevezte a pedagógusok és a szociális munkások ingyenes és önkéntes gyorstesztjét, a jelentkezők számát viszont a várakozással ellentétben viszonylag alacsonynak értékelte, s emlékeztetett: a járvány lefolyásának egészét a gyorstesztelés nem változtatja meg.

magyarnemzet.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó