A nácik által ellopott két festmény kerül vissza Lengyelországba
2020. december 14. 12:34

A második világháborúban a nácik által ellopott két 15. századi festményt ad vissza Lengyelországnak a galíciai Pontevedrai Múzeum – jelentette be a spanyolországi intézmény igazgatója.

A lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium által a múzeumhoz eljuttatott dokumentumok szerint a pontevedrai intézményben lévő két festmény egykor a Czartoryski-gyűjtemény részét képezték a nyugatközép-lengyelországi Goluchówban. Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család gyűjteményének örököse és felesége megpróbálta elrejteni a műveket egy múzeum alagsorában. Az országból való menekülés közben azonban letartóztatták őket és a nácik felfedezték az elrejtett műveket is, amelyek közül a legértékesebbeket elvitték.

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból és 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, ahol a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez vásárolta meg őket a magángyűjteménye számára. 1994-ben aztán a múzeum megvette a képeket. A múzeum bejelentette, hogy mielőtt a két festmény visszatérne Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amelynek témája a háborúkban elkobzott műalkotások lesznek.

Magyar Nemzet
Címkék:
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó