Koronavírus - Törökországban elérte a 240-et a halottak napi száma
2020. december 16. 21:11

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában már harmadik napja rekordszámú, ezúttal 240 beteg vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben - közölte szerda este a török egészségügyi minisztérium.

A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 17 121-re nőtt. A vasárnapi napi adat 218, a hétfői 229, a keddi pedig 235 volt.

A beszámoló szerint újabb 29 718 ember szervezetében azonosították a kórokozót, amellyel az igazolt fertőzöttek száma 1 millió 928 ezer 165-re emelkedett a 83 millió lakosú országban. A mutató hétfőn 29 617-en, kedden pedig 32 102-n állt.

A szerdai jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma október 21. óta először csökkent, 5988-ról 5960-ra.

A gyógyultak száma 29 922-vel, 1 millió 691 ezer 113-ra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset 87,7 százalékát.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerda este a Twitter-fiókján azt írta, hogy a gyógyultnak minősítettek napi száma "hosszú idő után először" haladta meg az újonnan regisztrált esetek számát.

A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 21,7 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort nem érintik.

Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégente az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztették működésüket. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzat hétfői ülését követő sajtótájékoztatóján nem jelezte, hogy esetleg szigorúbb intézkedések bevezetését terveznék.

MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó