Tilos volt petárdázni, mégis sok száz kutya kóborolt el emiatt szilveszterkor
2021. január 3. 09:02

Hiába volt valamennyivel nyugodtabb az ünnep, így is sok állat riadt meg a tűzijátéktól. Az év utolsó napján ismét több száz kutya veszett el. Az állatvédők folyamatosan dolgoznak, és bár sok négylábút megtalálnak, az elkóborolt állatok fele soha nem jut már haza – hangzott el az M1 Híradójában.

Monty, a két éves kutya szilveszterkor annyira megijedt a petárdák zajától, hogy átrágta a kerítést és csaknem három kilométerre menekült az otthonától. Gazdája, Farkas Eszter az M1 Híradójának elmondta, hogy a kutyát a Facebook segítségével kereste, a kitett fotót pillanatok alatt sokan megosztották. A család és barátok éppen az állat keresésére indultak, amikor az önkéntes állatmentőktől érkezett a hívás, hogy megvan Monty.

Bár Monty története jól végződött, nem minden kutya volt ilyen szerencsés. Idén is több száz kutya kóborolt el szilveszter éjjel.

A tapasztalatok alapján, ezeknek az állatoknak a fele már soha nem jut haza.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet minden évben több száz állatnak segít hazajutni az újév első napjaiban – idén sem volt másképp.

A szervezet vezetője, Pintér Attila elmondta, hogy idén 250 elkóborolt kutyát találtak meg, míg tavaly közel 360-at. A fővárosban és vidéken is megállás nélkül dolgoztak az állatmentők ezekben a napokban. Zalaegerszegen az elmúlt évekhez képest kevesebb volt a riasztás, így is több tucat állatnak segítettek hazajutni a helyi állatvédők.

„Nagyon nagy segítségünkre volt a média és az internet" – mondta Szittyai Borbála, a Bogáncs állatvédelmi szervezet elnöke.

Hozzátette, hogy a menhelyen egyetlen olyan kutya sincs, amely az óév utolsó napján kóborolt el.Az állatvédő szervezetek munkáját néhány egyszerű lépéssel bárki segítheti, leginkább úgy, hogy lefotózzuk az állatot és megosztjuk a képet a közösségi oldalakon.

Amennyiben a kutya barátságos, akkor érdemes megfogni és mihamarabb elvinni valamelyik chipolvasó pontra, ahol azonosíthatják a gazdáját, de az is segítség lehet, ha mihamarabb értesítjük az állatmentő szervezeteket.

Az ijedt állatok sokszor napokig bujkálnak, és akár messzire is elkerülhetnek a lakóhelyüktől. Éppen ezért ha valaki az elveszett kutyáját keresi, mindenképp keresse fel a távolabbi menhelyeket és állatszervezeteket is.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó