V4 házelnökei: támogatni kell a fehérorosz ellenzéket
2021. január 12. 15:15

A fehérorosz ellenzék és a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja támogatásában állapodtak meg kedden a visegrádi csoport (V4) házelnökei a soros elnökségét betöltő Lengyelországot képviselő alsó- és felsőházi parlamenti elnökök beszámolói szerint.

A koronavírus-járvány miatt online tartott találkozón Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia parlamentjeinek elnökei megvitatták a koronavírus-járvány kezelésének kérdéskörét, egyeztettek a nemzetközi politikáról, a migrációról és az Európai Unió (EU) klímaügyi politikájáról is.
   
A nemzetközi politika kapcsán Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnök a találkozót követő varsói sajtóértekezleten elmondta: tárgyaltak a fehérorosz ellenzék támogatásáról, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alakulásáról az amerikai elnökválasztás után. Mint beszámolt, egyetértettek abban, hogy támogatni kell Nyugat-Balkán országainak uniós integrációját.
   
A keddi tárgyalások közös nevezőjeként emelte ki Tomasz Grodzki lengyel felsőházi elnök is azt a meggyőződést, hogy támogatni kell a fehérorosz nemzet szabadságtörekvéseit. Ezzel kapcsolatban "a legnagyobb felelősség Lengyelországé, de az egész V4 támogatására számíthatunk" - jelentette ki.
   
A V4 növekedő szerepéről a nemzetközi színtéren Elzbieta Witek szerint az a közös visegrádi nyilatkozat is szól majd, melynek tervezetét a lengyel elnökség előterjesztette, és amelyet a tagországok nemzeti parlamentjei a V4 megalapításának idei 30. évfordulója alkalmából fogadnának el.
   
Tomasz Grodzki elmondta: a nyilatkozat tervezetében az is szerepel, hogy a V4 nemcsak egy jó, a közös, néha nehéz történelmen alapuló közösség, hanem egy olyan országcsoport, amelyet elsősorban a közös jövő köt össze.

 

Kim jest Tomasz Grodzki, marszałek Senatu X kadencji

Grodzki - polityka.pl   

A felsőházi elnök szerint Lengyelország azt is kezdeményezte, hogy a térség országai visegrádi parlamenti fórumot hozzanak létre. Ilyen, a nemzeti parlamentek vezetéséből és képviselői küldöttségeiből álló közös fórumot Lengyelország korábban többek között Litvániával és Ukrajnával létesített, és működik a lengyel-litván-ukrán háromoldalú parlamenti fórum is - emlékeztetett

MTI
Címkék:
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó