Abasári bor lett a XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka
2021. január 15. 09:36

A szőlő és bor városában, Gyöngyösön tartották a XVI. Balassi-kard borseregszemlét. A férfias fajták versenyére, amely évenként borvidékről borvidékre, borfajtára vándorol, ezúttal a Mátrai Hegyközségi Tanács választott ki tíz helyi olaszrizlinget, ezt bírálta el a négyfős testület, benne Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke, Tarsoly József egri hegybíró, valamint két kiváló gyöngyösi borász.A XVI. Balassi-kard borseregszemle mezőnye 

A szoros versenyen a pontozás után az első három bort újrakóstolta a testület, és kikristályosított döntés szerint az abasári Molnár és Fiai Pincészet: Olaszrizling 2017 Barrique alkotása lett az XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnoka.

A XVI. Balassi-kard borseregszemle elnöke, Kovács Péter borász, a markazi Kovács Pince tulajdonosa

Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke a döntés kihirdetésekor elmondta: bízik benne, hogy a mátrai olaszrizling hamarosan visszanyeri rangját, s a fajta nevének említésekor sokaknak a Mátrai Borvidék – Gyöngyös, Abasár, Markaz és a többi település – jut eszükbe.

Tarsoly József egri hegybíró a szomszédvárban, Gyöngyösön kóstol

A győztes pincészet részesíti borjutalomban az idén immár a XXV. – jubileumi – alkalommal átnyújtandó Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj két díjazottját Bálint napján, február 14-én. Ebben az évben a magyar poéta Kürti László, a külföldi műfordító pedig az ausztrál Ross Gillett.

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke a borseregszemle megnyitásakor az európai költőóriást idézte: "Vitézek közt ülvén kedvem ellen sincsen jó borral teli pohár" 

A Balassi-kard borseregszemle a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz kapcsolódik. A kitüntetendő magyar és külföldi irodalmár két-két palackkal kap a bajnokborból.

A XVI. Balassi-kard borseregszemle bajnokbora:  Molnár és Fiai Pincészet: Olaszrizling 2017 Barrique  - Képek: Mátrai Hegyközségi Tanács

A zarándokló borverseny eddig megjárta Sopront, a Hegyalját, Villányt, Egert, Szekszárdot, Badacsonyt és más nemes borvidékeket.

Csernyik István nagyrédei hegybíró, borszakértő pontoz az irodalmi borversenyen 

Molnár Gábor, a Molnár és Fiai pincészet vezetője tizenhatodikként tagja lett a Balassi Kard Borpáholynak.

gondola
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó