Kicsalják a rendőröket éjszaka a migránsok a francia külvárosokba, és aztán...
2021. január 15. 21:56

Passzióból rendőröket hívnak ki a francia nagyvárosok bevándorló negyedéből fiatalok, hogy aztán ha a rendőrök megjelennek, az autójukat felgyújtsák, a rendőröket pedig robbanószerekkel megtámadják. Lyon és Bordeaux új, szélsőbaloldali városvezetése nem sok mindent tesz ez ellen.

Illusztráció,, korábbi felvétel

Bordeaux-ban és a bordeaux-i rendőrség körzetébe tartozó településeken a rendőrök elleni erőszak új formája terjed: Petádákat dobnak a rend őreire a randalírozók

A legmegdöbbentőbb: nem arról van szó, hogy valamilyen bűncselekmény miatt maguktól kijönnek a rendőrök és akkor támadják meg őket (természetesen ez sem lenne normális), hanem maguk a többségében muszlim bevándorló fiatalok hívják ki a rendőröket csak azért, hogy aztán megtámadhassák őket.

A rendőrök félnek a helyzsínre menni a migránsok negyedeiben.

Ugyanez történt a hét elején Lormont városában, a rendőrök elleni támadásoknak ez az új fajtája egyre terjed. Lormont lakói nem mernek nyilatkozni a tévéstáboknak, így a francia köztévének sem. Akik mégis, azok elmondták, hogy állandó rettegésben élnek, a fiatal bandák megfélemlítik az embereket az utcán, félelemben élnek.

A lakóövezet járdáin egyébként mindenhol tűz nyomai láthatók. A bandák kukákat gyújtogatnak, randalíroznak. Philippe Roland, a francia rendőrség városi erőszak ellen fellépő egységének (SGP) szakszervezeti titkára elmondta, hogy a rendőrökre kilőtt életveszélyes éles tűzijátékok és petárdák hajigálása teljesen elterjedt. A körzetük rendfenntartásába már be kellett vonniuk egy biztonsági céget is, mert egyedül nem győzik a bordeaux-i körzet biztosítását. Azaz, a rendőrség nem bír egyedül az elővárosi bűnözőkkel, egy magáncéget kellett megbízniuk. Az elfogott gyújtogató fiatalokról a szakszervezeti vezető elmondta, hogy nagyon reméli, hogy a bíróság ezúttal valós, végrehajtandó büntetést fog rájuk kiszabni azért, hogy a bűnözők lássák: tetteiknek van következménye.

Eddig ugyanis nem ez volt a tapasztalatuk.

Szintén megszűnt a közbiztonság egy másik francia nagyvárosban is: a júniusi franciaországi önkormányzati választások óta szintén a radikális baloldal által irányított Lyon a drogbandák által uralt csatatérré változott. Ott is állandósult, hogy az elővárosi részre kicsalják a rendőröket.

Egy a neve elhallgatását és arca eltakarását kérő fiatalember a francia köztelevízió regionális híradójának arról számolt be, hogy éjjelente a háza és ablaka előtt szemtanúja annak, ahogy a drogbandák kábítószerrel kereskednek, és persze a verekedések is mindennaposak. Az általában két ember között kirobbanó ellentét rendszerint 20-30 ember tömegverekedésévé fajul. Egy ellenzéki képviselőnő szerint a rendőrség ugyan mindent megtesz, de a rendőrségi beavatkozás már nem tudja megoldani a kialakult helyzetet a városban.

A rendőrök elleni kegyetlen támadások az egyik központi eleme a Cannes és Hollywood és persze a César-bizottság által körbeudvarolt francia film, a másfél éve bemutatott A nyomorultaknak is. A rendező egyébként egy többéves börtönre ítélt szalafista, aki egy nőt megkínzott és meg akart gyilkolni, mert szembefordult a muszlim vallás követelményeinek.

A nyomorultak - címében gyalázatos cinikussággal utal Victor Hugo humanista remekművére - nemhogy elítéli, hanem elfogadhatóvá próbálja tenni a rendőrök elleni muszlim támadásokat. A film szerint a társadalom felelőssége, hogy a bevándorlók így viselkednek. A zárójelenetben egyébként a migránsok szintén kihívják a rendőröket, hogy aztán petárdákkal és éles robbanószerekkel megtámadják őket. A film dramaturgiája szerint okkal.

A külvárosokban rettegő, törvénytisztelő franciák véleménye ezzel - büntetlenül lehet rendőrökre támadni - egyre kevésbé egyezik.

origo.hu
Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó