Önzőséggel vádolja az EU-t vakcinaügyben Albánia
2021. január 17. 00:21

Az albán miniszterelnök szerint minden ország a saját igényeire figyel, így megfeledkeztek a Balkánról, ahol 20 millióan várnak a vakcinára, számol be az Euronews. Az elsők között oltották be Edi Rama albán kormányfőt Tiranában a koronavírus ellen. A balkáni országban csak a héten kezdődött az oltási kampány abból a szállítmányból, amelyet egy meg nem nevezett uniós ország küldött adományként. Az EU korábban ígéretet arra, hogy segítik majd a szomszédos régiókat az oltóanyag-ellátásban. Azonban a tagállamok egyelőre a saját igényeiket sem tudják kielégíteni.

Az unió korábban orvosi műszereket és felszerelést küldött a régióba a járvány elleni küzdelemben. A balkáni országok beszálltak a COVAX-nevű globális oltóanyag-programba is, de azt nem tudni, ebből mikorra kapnak majd oltóanyagot.

Albánia egyébként saját forrásból félmillió adag Pfizer vakcinát rendelt, ez a jövő héten érkezik meg. A nagylelkű uniós országból érkezett adomány egy részét pedig már továbbadták a többségében albánok lakta Koszovónak.

Euronews
Címkék:
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
MTI Hírfelhasználó