Hodorkovszkij keményen beszólt Putyinnak
2021. január 18. 20:15

Mihail Hodorkovszkij kegyvesztett volt orosz olajmágnás hétfőn kijelentette, hogy Alekszej Navalnij letartóztatásával Vlagyimir Putyin elnök, "az öregedő autokrata" azt próbálja meg demonstrálni, hogy még mindig ő a nagyfőnök Oroszországban.

Hodorkovszkij szerint a Nyugatnak inkább cselekednie kellene, mintsem tárgyalni, ha Navalnij letartóztatása után befolyást akar gyakorolni a Kremlre.
Hodorkovszkij szerint a Nyugatnak inkább azok ellen kellene szankciókat elrendelni, akik világszerte érintettek az orosz korrupciós hálózat bővítésében, mintsem az oroszországi Északi Áramlat-2 gázvezeték ellen.

"Putyinnak az az érzése, hogy meg kell mutatnia, még mindig ő a vezérkos a nyájban, különben az emberek azt hiszik, hogy már nem ő a nagyfőnök" - mondta az 57 éves Hodorkovszkij a Reuters brit hírügynökségnek Londonban adott interjúban.

"Egy bűnszervezetek útján bűnözői módszerekkel kormányzó öregedő kényurat soha nem védelmeznek a törvények.  Ami védi, az az elképzelés (...), hogy ő a nagyfőnök, és ez az, amit most kétségbe vontak" - tette hozzá.

"Navalnij őrizetbe vétele azt jelenti, hogy a Putyin-rezsim, a bűnöző rendszer a társadalomra való önkényuralmi nyomásgyakorlás módszerei felé halad" - mondta Hvorosztovszkij.

Egy himki bíróság hétfőn döntött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egy hónapos előzetes letartóztatásáról. Navalnij vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban Oroszországban Novicsok típusú idegméreggel megpróbálták megmérgezni. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra 2014-ben csalás és pénzmosás vádjával kiszabott 3,5 évi felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

Hodorkovszkij, aki a Yukos olajvállat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután összeütközésbe került Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén 14 évre ítélték. Az orosz államfő a komoly politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban kegyelemben részesítette. Ezután Hodorkovszkij Svájcba távozott, ahonnan továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A volt olajmágnás közölte, szeretné, ha Navalnijt szabadlábra helyeznék, de a valóság az, hogy az ellenzéki politikus növekvő nyomásra számíthat az orosz hatóságok részéről, és nem zárta ki azt sem, hogy akár tízévi börtönre ítélik.

MTI
Címkék:
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó