Törökországban meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
2021. január 20. 12:25

Törökországban szerdán meghaladta az egymilliót azoknak a száma, akiknek az új, SARS-CoV-2 koronavírus elleni tömeges oltás keretében már beadták a vakcinát - derült ki a török egészségügyi minisztérium internetes oldalán található számlálóból.

A kis-ázsiai országban múlt csütörtökön kezdődött meg a lakosság tömeges beoltása a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával. Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a jelenlegi egymillió beoltott a népesség körülbelül 1,2 százalékát teszi ki.    

Első körben az egészségügyi alkalmazottak, majd az idősotthonokban élők és dolgozók, valamint a 65 év felettiek kapják meg az oltóanyagot. A várakozások szerint az egészségügyi ellátás mintegy 1,1 millió dolgozójából beoltanak mindenkit, aki nem a közelmúltban esett át a fertőzésen. Az Anadolu török állami hírügynökség úgy értesült, hogy az idősotthonokban élők és dolgozók csoportja valamivel több mint 87 ezer embert tesz ki.

Az idősotthonokban élők és dolgozók immunizálása kedden indult, míg az egészségügyi alkalmazottaké a szerdai napon zárul.

A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló CoronaVac nevű védőoltásából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg az országba. A hatóságok bevizsgálták a szállítmányt, a török gyógyszerfelügyelet pedig múlt szerdán engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Arról egyelőre nincs információ, hogy a rendelés újabb részletei pontosan mikor érkeznek.

A kínai védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell beadni. A CoronaVac klinikai vizsgálatának harmadik szakasza továbbra is folyik Törökországban.

Ankara a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

A török egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint az elmúlt napban 6818 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 167 volt.

MTI
Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó