Amerika-szakértő lett Kunhalmi, a DK, az LMP és a Jobbik
2021. január 20. 17:29

MSZP: elkezdődik a populisták visszaszorítása

Joe Bidennek, az Amerikai Egyesült Államok új vezetőjének most kezdődő elnökségében annak reményét látja az MSZP társelnöke, hogy a demokrácia újra képes szembeszállni az autoriter, szélsőjobb felé nyitott populista politikai irányzatokkal.

Kunhalmi Ágnes szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Joe Bidennek és leendő alelnökének, Kamala Harrisnak - akiket a remény hírnökeinek nevezett - nem lesz könnyű dolga: Trump megbukott ugyan, de "trumpizmus" nem tűnt el.

Az ellenzéki politikus szerint az új amerikai vezetés hivatalba lépése reményt ad arra is, hogy legyőzzék a koronavírus-járványt, ismét növekedési pályára állítsák az amerikai gazdaságot.

Közölte, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatása azt is üzeni a világ minden demokratájának, hogy érdemes küzdeni a szolidaritásért és a demokratikus, progresszív értékekért.

Hozzátette: érdekeltek az amerikai vezetők sikerében, hiszen ami a világ legnagyobb demokratikus színpadán zajlik, az a világ egészére jelentős hatást gyakorol.

Úgy fogalmazott: "mi, a magyar demokrácia elkötelezett hívei is küzdünk azért, hogy országunkat megszabadítsuk a mostani autoriter rendszertől, helyreállítsuk a demokráciát és a jogállamot, érzékelhetően csökkentsük a társadalmi különbségeket és mindenki számára lehetőséget biztosítsunk a jobb életre, a felemelkedésre".

Hozzátette: a magyar demokrata ellenzéki pártok a 2022-es parlamenti győzelemért küzdenek, amellyel új történelmi perspektívák nyílhatnak az ország számára.
Kunhalmi Ágnes sikeres munkát kívánt Joe Bidennek és Kamala Harrisnek.

DK: a populizmus feletti győzelmet jelenti Biden elnöksége

A nacionalista populizmus és az erőszakos kormányzás feletti győzelemként értékelte Joe Bidennek, az Amerikai Egyesült Államok új vezetőjének most kezdődő elnökségét a Demokratikus Koalíció (DK).

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdai beiktatása alkalmából köszöntötte Joe Bident és sok sikert kívánt az Egyesült Államok 46. elnökének.

A DK a közleményben úgy fogalmazott: "Joe Biden győzelme, majd a mai napon megkezdődő elnöksége a mértékletességnek, a komolyságnak, a dialógusra és a kompromisszumra való készségnek, a demokratikus intézmények és a hagyományok tiszteletének jelentős győzelme a nacionalista populizmus és az erőszakos kormányzás felett".

A párt reményét fejezte ki, hogy az új amerikai elnök vezetésével helyreáll az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti bizalom, az akadályok lebontásával nőni fog a kereskedelem, így segítve mind Európa, mind Amerika gazdaságát.

Hiszünk abban, hogy USA ismét a demokrácia és a jogállamiság egyik vezető ereje lesz, példát mutatva más nemzeteknek is, amelyeket vezetőik eltérítettek a demokrácia pályájáról - áll a közleményben.

Az LMP üdvözli, hogy az Egyesült Államok visszalép a párizsi egyezménybe

Az LMP gratulál Joe Biden és Kamala Harris beiktatásához, és üdvözli, hogy az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménybe - olvasható a párt két társelnökének szerdai közleményében.

"Az Amerikai Egyesült Államokban új időszámítás kezdődik, az LMP - Magyarország Zöld Pártja pedig reméli, hogy 2022-ben ez így lesz Magyarországon is" - írta Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatása napján.  

Azt írták, Joe Biden több tucat rendeletet szándékozik kiadni a beiktatását követő tíz napban. Ezen fontos és egyben szimbolikus döntések közül is az egyik legfontosabb, hogy Washington vissza akar lépni a párizsi klímaegyezmény aláírói közé - értékeltek, hozzátéve: a lépés kiemelkedő jelentőséggel bír az egész világ számára.

A két társelnök szerint mindez azt jelzi, hogy Amerika aktívan fog küzdeni az éghajlatváltozás megfékezéséért és a biológiai sokszínűség megőrzéséért.

Ez pedig az LMP számára is azt mutatja, hogy a párt jó úton jár, amikor a zöld gondolkodást helyezi a középpontba.

Eközben a Fidesz-kormány úgy alakítja át a magyarországi agrárfelsőoktatást, hogy annak valószínű következménye, hogy a természetkímélő, korszerű gazdálkodás kikerül az egyetemi oktatásból - zárul a két társelnök közleménye.

A Jobbik a közösen vallott értékeket hangsúlyozza

A világnézeti különbségeknél is fontosabb közös értékeket hangsúlyozza a Jobbik szerdai, Joe Biden elnöki beiktatását üdvözlő közleménye.

Bízunk benne, hogy az új elnök új lendületet tud adni az Egyesült Államoknak, felülemelkedve az elmúlt hónapok és évek csatározásain. Úgy gondoljuk, hogy minden világnézeti különbségen túl összeköt bennünket a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a fair politika tisztelete - idézik Gyöngyösi Mártont, a párt európai parlamenti képviselőjét.

Reményüknek adnak hangot, hogy az elkövetkezendő időszak ezekről az értékekről szól majd, és nem a múlt sérelmeinek felhánytorgatásáról, a bosszú politikájáról.

Úgy gondoljuk, hogy ebben a nehéz időszakban Amerikának és a világnak is stabilitásra van szüksége. Meggyőződésünk, hogy ennek a stabilitásnak kulcsfontosságú eleme az Európa és Amerika közötti kapcsolatok helyreállítása, amelyhez lehetőségei szerint a mi pártunk is hozzá kíván járulni - írja a Jobbik.

A közlemény kifejezi azt a reményt, hogy Joe Biden elnöksége az Egyesült Államok és a világ számára is egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb időszakot hoz majd, nem utolsósorban pedig a demokrácia és a jog megerősödését a populizmussal és a politikai gátlástalansággal szemben, "különösen azért, mert erre hazánknak, Magyarországnak is igen nagy szüksége volna".

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó