A bíróság szerint jópofa a Népszava kereszténygyalázó karikatúrája
2021. január 20. 17:53

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) pályázatán Pápai Gábor karikatúrája nyert, a képen a megfeszített Krisztus látható, mellette Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki azt mondja, hogy alapbetegsége függőséget okozott.

Vejkey Imre személyiségi jogi pert indított az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján, január 19-én volt a tárgyalás.

„A keresztény közösség tagjainak az emberi méltósághoz és vallásszabadsághoz fűződő személyiségi joga megsértése okán indítottam pert a Népszavával szemben” – mondta Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Vejkey Imre felháborítónak tartja, hogy az elsőfokú bíróság az ítéletében nem a keresztény közösség sérelmét állapította meg, hanem jópofának tartva a karikatúrát, azt mondta, hogy az viccesen ábrázolja Jézust.

„Nem fogadhatjuk el a bíróság indokát sem, hogy az emberi méltósághoz való jognak kellene meghajolnia a szabad véleménynyilvánítás előtt” – tette hozzá a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Vejkey Imre részt vett a bírósági tárgyaláson, mint felperes. Elmondása szerint keresztény állampolgárként úgy érezte magát a tárgyaláson mintha másodrangú állampolgár lenne Magyarországon.

„Teljesen szürreális, kommunista időket idéző jelenet zajlott a bírósági tárgyalóteremben, lényegében úgy utasította el a bíróság a keresztény közösség védelme iránt indított keresetemet, hogy felperesként egy árva szót sem szólhattam” – idézte fel a tárgyalást Vejkey Imre.

A január 19-én folyt tárgyalás ítélete egy elsőfokú ítélet, Vejkey Imre elmondása szerint fellebbezni fog, és ha kell elmegy az Alkotmánybíróságig vagy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is, mert nem fogadja el, hogy a keresztények másodrangú állampolgárok legyenek a magyar bíróságon.

A műsorvezető kifejtette, „szerencsére sem Pápai Gábornak, sem pedig a bíróságnak nincs mitől félnie, amiért viccesnek tartja ezt a karikatúrát. Nem úgy, mint például a Charlie Hebdo, Mohamed karikaturistájának, ugye a keresztény vallás alapvetése a megbocsátás”.

A KDNP frakcióvezető-helyettese meglátása szerint a bírósági tárgyaláson két világ ütközött egymással. Az egyik Népszava világa, és az ezt támogatók bíróság szemlélete volt, mely Jézus Krisztus gúnyrajzát jópofának, a szólásszabadság részének tekinti, sőt a MÚOSZ még kitüntetésre is méltónak találta. „A másik pedig a mi világunk, a keresztények világa, mely a megfeszített Jézus kigúnyolását és a kereszthalálának kifigurázását otromba támadásnak tartja, mely bántóan semmibe veszi a mi közösségünket és hitünket” – fogalmazott Vejkey Imre.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
MTI Hírfelhasználó