Szlovákiai fesztiválon lett díjnyertes a Népirtás Pozsonyligetfalun
2021. január 20. 19:51

Jelenet a filmből

A dokumentumfilm a Ligetfalu településen fekvő táborrendszerrel foglalkozik, melybe már a második világháború utolsó heteitől kezdve tömegesen hurcolták, deportálták a Pozsonyban és annak környékén élő magyar és német lakosság többezres tömegeit. A film az MTVA Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában.

A szlovákiai Eperjesen (Prešov), illetve Trencsénben (Trenčín) havonta megrendezésre kerülő EduFilm Fesztiválon, a decemberi fordulóban aLegjobb dokumentumfilm díjat nyerte el a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm.

A Géczy Dávid és Udvardy Zoltán által rendezett film az MTVA Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában.

A film azzal a Ligetfalu településen fekvő táborrendszerrel foglalkozik, melybe már a második világháború utolsó heteitől kezdve tömegesen hurcolták, deportálták a Pozsonyban és annak környékén élő magyar és német lakosság többezres tömegeit.

Az 1945–1947 között működő internáló- és koncentrációs táborba szinte kizárólag magyar és német polgári lakosok kerültek, családostól. Az alkotásban megszólal a németek számára elkülönített tábor egyik, magyar nemzetiségű túlélője.

A dokumentumfilm feltárja a táborban kivégzett, közel száz magyar levente történetét is.

Rávilágít arra az összefüggésre is, hogy a ligetfalui kijelölt táborhely őrzésére Prágából Pozsonyba érkező szlovák ezred állománya több száz fős vérengzést rendezett útközben, a morvaországi Prerovban, ahol a Felvidékről korábban a front elől Nyugat felé menekült, s most hazafelé tartó, magyar és német családokat szállító vonat haladt át.

A film producere Skrabski Fruzsina, aki a híres Bűn és büntetlenség című filmet készítette Biszku Béláról.

A Covid miatt természetesen most nyilvános vetítés helyett online került megrendezésre a fesztivál. A zsűri tagjai professzionális filmesek és egyetemista diákok. A szervezők közleményükben kifejezték reményüket, hogy a filmalkotást Szlovákiában és Európa más országaiban is levetítik a tanárok diákjaiknak az online oktatás keretében.

hirado.hu
Címkék:
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó