AK: meghatározó téma marad az EU-ban a járvány kezelése
2021. január 21. 13:43

Valószínűsíthetően a következő hónapokban is fontos marad az egészségügyi védekezés kérdése, az európai uniós (EU-s) színtéren is meghatározza majd a közbeszédet a koronavírus-járvány kezelése - vélekedett az Alapjogokért Központ projektvezetője a szervezet csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Kovács Attila azt mondta, komoly politikai válságot okozhat, ha kiderül, hogy az Európai Bizottság erélytelenül tárgyalt a nagy gyógyszercégekkel az oltóanyagokról.

Magyarország ellenben - az orosz készítmény engedélyezésével - lépéselőnybe került a vakcinabeszerzés ügyében - jelentette ki.

A projektvezető szerint az Európai Bizottság sajnos a mostani válságot is arra próbálja felhasználni, hogy hatásköröket vonjon el a tagállamoktól, ez azonban sokaknak nem érdekük, így Magyarországnak sem.

Idén a decemberben nyilvánosságra hozott "demokráciavédelmi" jogalkotási kezdeményezések is meghatározóak lesznek az unióban. Könnyen lehet, hogy "új gumicsonttá" válik a demokrácia fogalma. Ennek ugyanaz a veszélye, mint a jogállamisági vitának: egységes értelmezést akarnak ráhúzni az összes tagországra - hangoztatta Kovács Attila.

Az EU nemzetközi viszonyaiban változást hoz idén, hogy beiktatták az Egyesült Államok új elnökét, bár a projektvezető illúziónak tartja, hogy Washington a transzatlanti kapcsolatokra összpontosítana. Inkább Ázsiára és a csendes-óceáni térségre fókuszál majd - vélekedett. Kovács Attila meglátása szerint új típusú kapcsolat alakul ki Nagy-Britanniával is, az Afrikával fenntartott viszony jellege pedig változatlanul napirenden marad.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese azt mondta, hogy idén is a migráció lesz az egyik legfontosabb kérdés az EU-ban. A bevándorlás ügye öt éve napirenden van. Nő a migrációs nyomás, és kérdés, hogy lesz-e valaha új migrációs rendszere az EU-nak - emelte ki. Hozzátette: 2021 is arról fog szólni, hogy a szolidaritás újabb definícióját próbálják megtalálni a tagországok.

Másik nagy "slágertémának" a jogállamiságot nevezte. Azt hangoztatta, hogy ebben nem sok változásra számítanak. Az új jogállamisági jelentéstől sem várnak objektív, független megközelítést, főleg mivel közelednek a magyar országgyűlési választások - mondta Kurucz Orsolya.

A projektvezető-helyettes megemlítette továbbá a gazdasági helyreállítás ügyét is, megjegyezve, hogy ez szintén terítékre kerül az EU-ban idén.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó