Holttestekre bukkantak a berobbant aranybányában
2021. január 25. 19:30

A berobbant aranybányából kimenekített bányászok egyikét szállítják el a kelet-kínai Santung tartományban fekvő Csihsziában (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

Holttesteket emeltek ki a kelet-kínai Santung tartományban bő két hete berobbant aranybányából hétfőn, egy nappal az után, hogy tizenegy bányászt élve mentettek ki a mélyből – jelentette a helyi hatóságok közlésére hivatkozva a kínai sajtó.

A tíz elhunyt bányász holttestét hétfőn hozták a felszínre, további egy bajbajutottat pedig még mindig keresnek, az ő helyzete azonban nem ismert.

A Jentaj város közigazgatási területén található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt. A helyszínen dolgozó mentőcsapatok több csatornát fúrtak a mélybe, melyeken keresztül először egy héttel a balesetet követően sikerült kapcsolatot létesíteni a lent rekedt bányászok egy csoportjával, és nekik élelmet, ruhákat és egyéb felszereléseket juttattak le.

Őket, illetve a mentési munkák során véletlenül előkerült további egy bányászt hozták fel vasárnap, kínai sajtójelentések szerint egy embert súlyos állapotban, további kettőt sérülésekkel szállítottak kórházba.

A bányát tulajdonló Shandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig nyilvános bírálat érte amiatt, hogy mintegy 30 órás késéssel jelentették a balesetet.

A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot. A bánya működtetéséért felelős tisztségviselőket előállították, a robbanás okát még vizsgálják.

hirado.hu - MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó