A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon
2021. január 26. 08:40

Legkevesebb 750 halottja van az etiópiai kereszténymészárlásnak.

Az Etiópia Tigray régiójának Axum városában lévő, Miasszonyunkról elnevezett templomból kirángatták a híveket, majd az épület előtti téren agyonlőtték őket – jelentette az Europe External Programme with Africa.

A brit Church Times értesülései szerint a támadást az etióp kormányzati haderő és az Amhara milícia katonái hajtották végre. A támadáskor nagyjából ezren rejtőzhettek a templomban.

A hagyomány szerint a templomban őrzik a szövetség ládáját, a frigyládát, melyről először a Kivonulás könyvében tesznek említést, és amely tartalmazza a Tízparancsolat kőtábláit, Áron botját és egy tál mannát. A támadók feltehetően ezt akarták megszerezni, hogy a fővárosba, Addis Ababába szállítsák.

A ládát mindig egyetlen pap őrzi és gondozza, aki soha nem hagyja el a templom területét, és a ládát nem is láthatja senki más, így annak történeti hitelessége már évszázadok óta vita tárgyát képezi.

Tigray régióban november óta fegyveres konfliktus zajlik, melyet a miniszterelnök robbantott ki egy feltehetően meg nem történt katonai támadásra adott válaszreakcióval.

Tigray vezető politikusai egykor az országot kormányzó koalíció tagjai voltak, azonban a 2018-ban hatalomra kerülő Abij Ahmed célzott politikai intézkedésekkel lehetetlenítette el az előtte hatalmon lévő politikusokat. Az emiatt kialakult feszültség ért tavaly novemberben egy meghatározó mérföldkőhöz, amikor Abij Ahmed egy katonai akció keretében akarta letartóztatni Tigray regionális kormányzatának vezetőit és megsemmisíteni a régió haderejét.

A konfliktus az elmúlt közel három hónapban már több ezer áldozatot követelt mindkét oldalon. Tigray kommunikációját szinte teljesen elvágták a külvilágtól, az újságírók nem hagyhatják el a területet, ahol a templomtámadás is történt.

Tavaly novemberben Ferenc pápa és a katolikus püspökök békére és párbeszédre szólították fel a feleket. Az ENSZ jelentése szerint az elmúlt hónapokban tízezrek menekültek át Tigrayból Szudánba.

vasarnap.hu
Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó