Vidnyánszky Attila nyílt levelet küldött a Berliner Ensemble igazgatójának
2021. január 26. 19:46

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója nyílt levélben válaszolt a Berliner Ensemble vezetőjének, Oliver Reese-nek a Nemzeti Színházról, a MITEM-ről és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről tett kijelentéseire. A levelet teljes egészében az Origótól átvéve közöljük:

Berliner Ensemble

A Berliner Ensemble és annak vezetője, Oliver Reese beszélgetést szervezett magyar kulturális kérdésekről. Ezen a Nemzeti Színházat és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) is érintő kijelentések hangoztak el, amelyeket nem hagyhatunk megválaszolatlanul.

Oliver Reese - thecoronettheatre.com

Kedves Oliver!

A Berliner Ensemble (BE) által szervezett és a budapesti SZFE-vel foglalkozó beszélgetésen elhangzott néhány olyan kijelentés, amire reagálnom kell.

Sajnálom, hogy ezen a beszélgetésen nem mondtad el, hogy már két alkalommal, három előadással volt az általad vezetett BE a MITEM vendége: A kaukázusi krétakör (Bertolt Brecht), Bádogdob (Günter Grass), A vágy villamosa (Tennessee Williams). Hogy kurzust is vezettél ezen a fesztiválon kaposvári egyetemistáknak, hogy közös kiállítást rendeztünk Bertold Brechtről, hogy életműbeszélgetést szerveztünk az egyik legjelesebb német rendezőnek, Michael Thalheimernek.

Sajnálom, hogy nem mondtad el a nézőknek, miféle fesztivál is a MITEM – amit te pontosan tudsz és ismersz, hiszen ezekről a témákról személyesen is beszélgettünk.

Aktuális | Madách Nemzetközi Színházi Talákozó

Elmondhattad volna, hogy milyen színes a MITEM programja, hogy Szentpétervártól Eugenio Barba társulatáig, a Dramatentől a Berliner Ensemble-ig, Tbiliszitől Osloig hány és hány jeles társulat vett már részt – veletek együtt – ezen a fesztiválon. Hogy a migrációs válság közepette németországi, belgiumi emigráns és hazájukban működő arab színházaknak szerveztünk minifesztivált a MITEM keretében stb.

Sajnálom, hogy eredménynek tekinted, ha egy másik ország művészeti eseményének a sikertelenségéhez hozzájárulhatsz, és ezt büszkén kijelented.

Megdöbbent, hogy azt reméled, hogyha a BE nem vesz részt a fesztiválon, és erre buzdít másokat is, akkor a MITEM elveszíti nemzetközi jellegét.

Megdöbbent a gőg, ami ennek a pozíciónak és politikai cselekvésnek a hangoztatásából árad.

Elkeserít, hogy politikai céljaid megvalósítása közben nem engem és az általam vezetett intézményt, hanem az egész magyar közönséget és a színházi életet bünteted azzal, hogy visszamondod a MITEM meghívását.

A MITEM évek óta alkalmat kínál arra, hogy a legkülönbözőbb világlátású alkotók összejöjjenek, és szabadon megmutassák a magyar közönségnek és egymásnak, mit gondolnak a világról, művészetről, színházról. A MITEM jó alaklom arra, hogy a politikai megosztottság felett a művészet képezzen hidat.

Aki ebből kivonja magát, és politikáját helyezi a művészet szabadsága elé, az a maga művészetét politikai eszközzé fokozza le.

A MITEM célja alapítása óta – ezt bizonyítja az elmúlt nyolc év programjának sokszínűsége – a művészet felszabadító, minden különbség ellenére is megbékélést hozó erejének a demonstrálása volt. Ha valaki, mint ahogy te is, eredménynek tekinted, hogy kárt okozol a MITEM-nek, hogy megfosztod a magyar polgárokat attól, hogy lássák a német színházi élet jeles műhelyének előadásait, akkor te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod.

Ezt a felelősséget ki kell mondanod és vállalnod kell.

Mivel bejelentetted, hogy a vendégjáték visszamondásával megadtad a válaszod, elvágtad a normális, az európainak mondott kommunikációnak a minimális lehetőségét is. Ennek a felelősségét is vállalnod kell.

Mert fontos világossá tenni, mi a felelőssége annak, aki a párbeszédet felrúgja, aki a kinyújtott kezet nem fogadja el, aki politikai aktivizmusával büntet és végső soron csak fokozza az amúgy is mindannyiunk életét megnehezítő megosztottságot.

Őszintén sajnálom, hogy kiélezett helyzetben nem az együttműködés, hanem a nehezen, kölcsönös kompromisszumokkal felépített kapcsolat befagyasztása a válaszod.

Világnézeti tekintetben nem értünk egyet. Sajnálom, hogy ezt te az együttműködés kizáró okának tartod. Én művészként, színházigazgatóként, a MITEM vezetőjeként a világnézetileg egyet nem értők közeledésében, párbeszédében bízom, ezen dolgozom. Ezért hoztuk létre a MITEM-et, ezért dolgoznak a budapesti Nemzeti Színházban is legkülönfélébb politikai nézeteiket szabadon kinyilvánító művészek és munkatársak – azt remélem, hogy a te általad vezetett színházban is biztosítod a vélemény szabadságát.

Új szerepben, de Kaposváron is marad Vidnyánszky Attila | Papageno

Vidnyánszky Attila - papageno.hu

Üdvözlettel a szabad és nyitott MITEM nevében:

Vidnyánszky Attila

origo.hu
Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó